Zorg

Ondertussen thuis – Column ALS Mariska van Gennep

De dagen na de voetbalwedstrijd heeft Sjon echt nodig om bij te komen. Hij is moe, zit op zijn stoel en veel meer lukt niet. Maar het was het zeker waard, dat geeft hij zelf ook aan. Hij heeft er zo van genoten, elke keer als hij foto’s ziet of een nieuw artikel erover leest, schiet hij helemaal vol.

blog 35 fotos

Pompvoeding

De voeding van Sjon is inmiddels (alweer) aangepast. Voorheen nam hij nog flesjes drinkvoeding om op gewicht te blijven, maar deze flesjes gaven hem steeds meer slijm en drinken werd te moeilijk voor hem. De diëtiste wordt ingeschakeld en in overleg met elkaar wordt besloten om helemaal op sondevoeding over te gaan. ’s Ochtends krijgt hij nog voeding via de spuit en in de late middag wordt Sjon aangesloten op een pomp, die langzaam de voeding in de sonde laat gaan. Maar waar het advies was om de voeding in vijf uur te laten binnenkomen, zet Sjon zelf de pomp wat sneller naar drie uur. Hij is dan wat mobieler. Hij gaf ook aan, dat met de spuit, de voeding veel sneller naar binnen gaat en hij dat ook kan verteren. Nadat de voeding klaar is, koppel ik de pomp af en spuit de sonde na met schoon water. Dat was voor mijzelf een moeilijk moment. De eerste keer met de spuit werken. Maar het was de keuze of daar nog thuiszorg voor moest komen en dat vonden we momenteel (nog) te veel. Vandaar dat ik het doe en uiteindelijk over de grens ben gegaan.

Bezoek van het CTB

Harry van het Centrum voor Thuisbeademing komt langs. Dit was afgesproken met de Longarts in een telefonisch consult een aantal weken geleden. Harry geeft aan dat hij komt om Sjon één en ander te vertellen over de tracheostoma (een buis in de keel). Sjon geeft vrijwel direct aan dat hij deze buis niet overweegt, dus dat het daar niet over hoeft te gaan. Dan controleert Harry aan de hand van de chipkaart of het apparaat nog goed is ingesteld. Een aantal weken geleden heb ik het volume (met duidelijke uitleg van een verpleegkundige aan de telefoon) bijgesteld, zodat er met iets meer kracht lucht naar binnen wordt geblazen.

Dit is goed geweest, kan Harry zien. Ook raadt hij Sjon aan om overdag een uurtje aan het apparaat te gaan zitten, om zo genoeg energie te houden. De ziekte stopt er niet door en er treedt helaas ook geen verbetering op, maar de energie kan er van opknappen.

Mickey

Dan vraag ik of Sjon ook naar het ziekenhuis moet om de peg sonde te vervangen en of dit onder narcose moet. Harry vertelt dat dit poliklinisch gebeurd en dat er dan geen slang meer aan te pas komt, maar een soort knop. Deze knop (Mickey geheten) kan opengedraaid worden en daar wordt dan de voedingsslang op aangesloten. Ook vertelt Harry, dat als Sjon geen problemen heeft met de slang, deze gerust een jaar kan blijven zitten. Meestal wordt gezegd dat de slang na 4 tot 6 maanden vervangen moet worden, alleen als je er geen last van hebt hoeft dat niet. Sjon lijkt opgelucht. Hij hoeft niet meer zo nodig te reizen en/of naar het ziekenhuis en is blij dat de slang voorlopig gewoon kan blijven zitten. Harry stelt het apparaat wat we beneden hebben staan voor reserve nog even goed in en gaat weg. Ik mag een extra masker voor voorraad bestellen en twee klikkers, zodat Sjon het masker zelf makkelijker kan losmaken. Dat is voor morgen besluit ik, dit was genoeg.

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht