Zorg

Embolisatie: vleesbomen verwijderen zonder operatie

Het ETZ locatie Elisabeth in Tilburg doet het al achttien jaar en honderden vrouwen per jaar kunnen hierdoor hun baarmoeder behouden: embolisatie, het uitschakelen van vleesbomen zonder operatie.

Radioloog Dr. P.N.M. Lohle van het ETZ.

Radioloog Dr. P.N.M. Lohle van het ETZ.

Toch is embolisatie niet zo bekend als je zou mogen verwachten. Nog steeds wordt bij veel vrouwen met vleesbomen als enige remedie de verwijdering van de baarmoeder aangeraden. Dit houdt veel vrouwen tegen iets aan hun pijn en bloedingsklachten veroorzaakt door vleesbomen te doen. Vrouwen met een kinderwens en vrouwen die bang zijn voor zo’n grote operatie zijn daardoor ‘stille lijders’, zoals radioloog Dr. P.N.M. Lohle van het ETZ hen noemt.

,,Embolisatie is een elegantere oplossing voor het uitschakelen van vleesbomen dan de baarmoeder verwijderen”, weet Dr. Lohle. ,,Wij doen dit al achttien jaar. De kennis hiervoor hebben we uit Parijs, Frankrijk gehaald, waar met embolisatie grote successen werden behaald. Inmiddels emboliseren wij honderd tot tweehonderd vrouwen per jaar. Eveneens met groot succes.”

De radioloog vertelt dat met embolisatie negen van de tien vrouwen van hun klachten veroorzaakt door vleesbomen af komen zonder dat hun baarmoeder eruit hoeft. ,,Veel gynaecologen zijn gewend te opereren: dat is wat zij kennen en als een goede behandeling zien. En dat kan het ook zijn: soms is een operatie de enige optie. Maar er is nu een jongere generatie gynaecologen die ziet dat embolisatie een succesvolle en minder ingrijpende methode is. De tijd is er nu rijp voor.”

Plaatselijk verdoofd

Embolisatie is een ingreep die niet onder narcose hoeft te worden uitgevoerd. Alleen de lies wordt verdoofd, de patiënte is dus volledig bij bewustzijn tijdens de behandeling. ,,Via een bloedvat in de lies gaan wij op zoek naar het bloedvat dat verbonden is met de vleesboom”, legt Dr. Lohle uit. ,,Het takje van het bloedvat dat de vleesboom ‘voedt’, sluiten wij af door via een heel klein slangetje minuscule kunststof balletjes in te brengen. Deze balletjes sluiten het takje af, daardoor krijgt de vleesboom geen voeding meer en krimpt deze.”

De radioloog vertelt dat de vleesboom helemaal verschrompelt en zich terugtrekt, waardoor deze geen pijnklachten en zware bloedingen meer veroorzaakt. ,,Veel vrouwen hebben meer dan één vleesboom. Dat is geen probleem: we pakken ze allemaal aan tijdens één ingreep. Meestal is de ingreep binnen drie kwartier voorbij, indien er veel vleesbomen zijn kan het een kwartier langer duren.”

De dag na de behandeling mogen vrouwen weer naar huis. De dag dat zij in het ziekenhuis liggen, krijgen vrouwen pijnstilling: de krimpende vleesbomen kunnen pijn veroorzaken. ,,Van zware menstruatiepijn tot pijn die aanvoelt alsof de vrouw weeën heeft”, weet Dr. Lohle. ,,Daarom sluiten wij een pijnpomp aan, waarmee de patiënte zelf haar pijnstilling kan reguleren. Vooral de eerste acht tot twaalf uren na de ingreep kunnen pijnlijk zijn, dat overbruggen we met de pijnpomp. Vaak zeggen vrouwen de volgende dag: ik heb die pomp niet meer nodig, ik wil graag naar huis.”

Snel herstel

Eenmaal thuis moeten vrouwen nog wel een paar dagen rustig aan doen. ,,Ik zeg altijd: neem twee weken de tijd. Daarna ben je weer helemaal de oude. Vooral de eerste dagen zullen pijnstillers nog wel nodig zijn. Maar er zijn ook vrouwen die zeggen: “na vijf dagen was ik pijnvrij en weer aan het werk”.

Twee weken na de ingreep vindt er een (telefonische) controle plaats door de gynaecoloog. ,,Vooral voor vrouwen uit het Noorden kan het prettig zijn daarvoor niet helemaal naar Tilburg te hoeven reizen”, weet Dr. Lohle. ,,De gynaecoloog informeert naar eventuele pijnklachten en wil in het algemeen van de vrouw weten hoe het met haar gaat.”

Na drie maanden worden vrouwen wel opgeroepen terug te komen naar het Sint Elisabeth ziekenhuis. ,,Dan wordt weer een MRI-scan gemaakt om te kunnen zien of we honderd procent succesvol zijn geweest”, vertelt Dr. Lohle. ,,We kijken of de vleesbomen allemaal zijn uitgeschakeld en bespreken de uitslag van de embolisatie met patiënte.”

Als blijkt dat een vleesboom niet is uitgeschakeld, kan er een tweede embolisatie worden uitgevoerd. ,,Soms zien we op de MRI-scan dat we op zoek moeten gaan naar een ander bloedvat, dat doen we dan ook. En heel soms blijkt een vleesboom kwaadaardig te zijn: een sarcoom. In dat laatste geval is een operatie alsnog nodig.”

Bij vrouwen van ongeveer 25 tot 35 jaar is er een kans van twee procent dat er een nieuwe vleesboom groeit. Vanaf ongeveer 40 jaar komt dat eigenlijk helemaal niet voor.

Embolisatie, visueel uitgelegd.

Embolisatie, visueel uitgelegd.

Zwangerschap en overgang

,,Wat ook belangrijk is om te weten voor jonge vrouwen, is dat vrouwen die geëmboliseerd zijn hun kans op zwangerschap behouden”, benadrukt Dr. Lohle. In het Tilburgse ziekenhuis wordt vrouwen met vleesbomen een heel pakket aan mogelijkheden geboden. Het gebeurt ook wel dat een vrouw die zwanger wil worden en één vleesboom heeft, aangeraden wordt deze chirurgisch te verwijderen. ,,Zou je dat met veel vleesbomen ook zo doen, dan heb je meer kans op littekenweefsel. Terwijl je een baarmoeder zoveel mogelijk intact wilt houden om de kans op een zwangerschap niet te verkleinen”, nuanceert de radioloog.

Bij vrouwen van 40 tot 45 jaar is er een kans van twee procent dat zij vervroegd in de overgang raken na de embolisatie. ,,Maar die kans is er ook als de baarmoeder wordt verwijderd. Bovendien zeggen veel vrouwen van die leeftijd: dat risico neem ik. Of ik nu op mijn 45e of mijn 50e in de overgang raakt, maakt mij niet veel uit.”

De jongste patiënt die Dr. Lohle emboliseerde was 24 jaar, de oudste 54 jaar. ,,De piek zit zo rond 42 jaar. De meeste vrouwen die we behandelen zijn rond de 40 jaar. Met name rond die leeftijd zijn de klachten veroorzaakt door vleesbomen prominent aanwezig.”

Vleesbomen kunnen ontzettend veel klachten veroorzaken, maar hoe ze ontstaan is nog niet bekend. ,,En waarom de één er wel last van heeft en de ander niet, weten we ook niet. Er wordt wel veel onderzoek naar gedaan, ook door ons”, vult Dr. Lohle aan.

Kwaliteit van leven

Feit is dat grote vleesbomen de algehele kwaliteit van leven van een vrouw behoorlijk kunnen aantasten. ,,Vleesbomen kunnen veel pijn veroorzaken door druk op de blaas, veel bloedverlies en pijn het vrijen. Soms verliezen vrouwen vanwege vleesbomen zoveel bloed tijdens hun menstruatie, dat ze bloedarmoede krijgen en uitgeput raken. Dat kan zelfs depressiviteit veroorzaken.”

Er zijn vrouwen die in stilte lijden: zij verkiezen de pijn en zware bloedingen boven de angst voor een operatie en het kwijtraken van hun baarmoeder. ,,Een embolisatie is geen operatie, maar een ingreep zonder narcose”, benadrukt Dr. Lohle daarom nogmaals. ,,Tijdens de ingreep praten we gewoon met de patiënte. De krimpende vleesbomen veroorzaken na de behandeling kortdurende pijn. Daarna is de vrouw ervan verlost.”

Meer informatie over embolisatie is te vinden op de website: www.vleesboom.nl. Ook kunnen vrouwen via deze website hun vragen stellen.

Tekst: Tine van Knijff

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht