Zorg

Oncologieverpleegkundige Manon Somhorst wint Focus op zorgprijs

Manon Somhorst, oncologieverpleegkundige in het Martini Ziekenhuis in Groningen, heeft dit jaar de Focus op zorgprijs gewonnen met haar onderzoek naar vermoeidheid bij kanker.

Clustermanager en juryvoorzitter Tineke Runia reikt de Focus op zorgprijs uit aan oncologieverpleegkundige Manon Somhorst.

Clustermanager en juryvoorzitter Tineke Runia reikt de Focus op zorgprijs uit aan oncologieverpleegkundige Manon Somhorst.

De Focus op zorgprijs is de prijs voor verpleegkundige(n) die onderzoek hebben gedaan over een relevant verpleegkundig onderwerp. Als winnaar vertegenwoordigt Manon dit jaar het Martini Ziekenhuis bij de landelijke Santeon Verpleegkunde Prijs.

Santeon reikt deze prijs uit als stimulans voor verpleegkundig onderzoek dat een verbinding legt tussen een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en verbetering van de zorg in de ziekenhuispraktijk.

Mobiliseren oncologiepatiënten

Manon deed onderzoek naar het mobiliseren van oncologiepatiënten in het ziekenhuis. Uit haar onderzoek blijkt dat bewegen een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van vermoeidheid bij deze patiëntengroep.

Ze vertelt: ”Ik hoor vaak van patiënten dat ze zich vermoeid voelen. Door hun ziekte en behandeling leveren ze vaak in op hun conditie en spierkracht. Zeker wanneer de patiënt bedlegerig is, kan dat heel snel gaan. Het klinkt misschien wat tegengesteld, maar het is voor hen dan juist goed om in beweging te komen. Mijn onderzoek toont dat ook aan. Mobiliseren is de enige bewezen effectieve manier om vermoeidheid tegen te gaan. Ik geef ze dan tips, zoals dat het beter is om vaker kort te bewegen dan in één keer lang. En om oefeningen te doen, dit kan heel eenvoudig zijn; bijvoorbeeld als ze in de stoel zitten tien keer hun knie optillen.”

Praktische suggesties

De jury beoordeelt de inzendingen onder meer op relatie van theorie en praktijk, innovatie en originaliteit, relevantie voor andere collega’s en afdelingen, mogelijkheden voor daadwerkelijke implementatie en inhoud, opbouw en leesbaarheid.

Juryvoorzitter Tineke Runia: “Kenmerkend voor de inzendingen van dit jaar is onder meer het degelijke literatuuronderzoek en het feit dat primair geredeneerd is vanuit de patiënt: wat voor hen belangrijk of comfortabel is.”

Zo kwam Manon op basis van haar onderzoek met praktische suggesties zoals looproutes met rustplekken op de afdeling en voorbeelden van oefeningen op de multimediaschermen aan het bed.

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht