Zorg

Overlevers.Ralph verloor zijn broer, vader, moeder en zijn vriendin

“De afgelopen 8 jaar zijn niet gemakkelijk geweest. Ik raakte achtereenvolgens mijn broer, mijn vader, mijn moeder en mijn vriendin kwijt.”

Ralph

Op 2 augustus 2008 wordt de broer van Ralph neergestoken, na een ruzie in de stad. Hij loopt daarbij een dwarslaesie op. “Mijn broer was 100 procent bij kennis, maar kon niet meer zelfstandig ademen, niet praten, niet meer bewegen. Hij kon alleen nog met zijn ogen knipperen. Na twee weken was er geen enkel teken van herstel en koos hij er voor om de behandeling te stoppen.”

De ruzie is ontstaan door een misverstand. De broer van Ralph groette een voorbijganger met  ‘middje’, wat in het Fries ‘goedemiddag’ betekent. De dader denkt echter dat hij wordt uitgemaakt voor ‘mietje’ en in de ruzie die volgt krijgt Ralph zijn broer een messteek die hem uiteindelijk het leven kost.

Er volgt een periode van groot verdriet en spanning. Twee maanden later, op 28 oktober 2008, overlijdt de vader van Ralph aan een hersenbloeding. Ralph denkt dat de hele nasleep van het overlijden van zijn broer daar zeker aan heeft bijgedragen.

Om de pijn te verzachten blowt Ralph veel. “Ik blowde al, maar na het overlijden van mijn broer en mijn vader werd het wel meer en soms veel. Dat drukte alles wat naar de achtergrond. Dan kwam het verdriet niet meer binnen, zeg maar.” Afleiding vindt Ralph ook in zijn favoriete hobby; skateboarden. Hij skateboard al vanaf zijn 12e en hangt veel rond op straat.

Ondanks alles rondt Ralph zijn MBO opleiding af. Hij wil in de toekomst graag jongerenwerk doen en start met de HBO-opleiding tot sociaal pedagogisch hulpverlener. “Ik merkte dat ik nog lang niet goed in mijn vel zat. Na een jaar ‘rondkutten’ wou het nog steeds niet. Ik ben toen veranderd van opleiding en Multimedia Design gaan doen. Het was inmiddels een jaar later. Ook op deze opleiding haalde ik het eerste jaar niet, omdat het nog steeds niet goed met mij ging. Ik was vaak alleen met mijn moeder en er was best veel frictie door alles wat er gebeurd was.”

En dan overlijdt de moeder van Ralph. Net als zijn vader aan een hersenbloeding. “Ja het klinkt raar, maar door alles wat er gebeurd is vond ik het eerder mooi voor haar dan dat ik het heel erg vond. Ze had eindelijk rust. Natuurlijk wilde ik haar niet kwijt. Maar zij was haar zoon én haar man kwijt en het verdriet vrat haar op.”

Ralph kan geen beroep meer doen op een coulanceregeling van de opleiding. Zijn ‘krediet’ heeft hij verbruikt bij het overlijden van zijn broer en zijn vader. Ralph moet van school en staat met lege handen. Het huis van zijn moeder wordt overgenomen door zijn andere broer en Ralph krijgt zijn deel van de erfenis. Hij gaat in Den Haag wonen, waar zijn vriendin ook een kamer heeft. “Ik denk dat ik vooral geen zin had om te werken. Ik wou gewoon rust aan mijn hoofd, misschien wat lol meemaken. Ik had de afgelopen jaren zo substantieel weinig leuke dingen meegemaakt dat ik zoiets had van: ‘nu ga ik eerst eens genieten’.” Ralph gaat vrijwilligerswerk doen bij een skatepark om voor zijn gevoel iets nuttigs te doen en om van betekenis te kunnen zijn voor jongeren.

In juli 2015, als hij bijna een jaar in Den Haag woont, krijgt zijn vriendin last van haar rug. De pijn wordt zo erg dat ze niet meer kan slapen. Een bezoek aan de huisarts biedt geen opheldering. “De vitaminewaarden waren niet goed. Maar het nemen van extra vitamines hielp niet echt.” In overleg met de ouders van zijn vriendin gaat ze in haar oude woonplaats naar de huisarts. Deze stuurt haar direct door naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Ze heeft beenmergkanker die uitgezaaid is vanuit de hersenen naar de rug. Ze worden doorverwezen naar Groningen. “De rugklachten begonnen eind juli en in september is ze overleden.” Ralph zijn grote liefde, waarmee hij samen zijn ellende heeft verwerkt, is er niet meer. Weer een mokerslag die hij moet verwerken.

Lees hier verder

Overlevers is een fotoproject van Arie Bruinsma. Alle verhalen zijn door hem geschreven en de foto’s door hem gemaakt. “Als fotograaf wil ik dingen vastleggen, laten zien wat er toe doet, informatie geven en delen. Het beeld is interpretabel, net als de werkelijkheid. Wat we zien is niet altijd wat we weten.” “We weten heel veel niet. Niet van onszelf, laat staan van anderen. Iedereen heeft een kruisje, we zijn allemaal overlevers.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht