Beweging

Uitblinkers – Column Jan Hospes

‘Als jij wilt dat ik een nóg betere minnaar word, dan moeten we meer vlieguren maken. Dat staat hier in dit boek.” Triomfantelijk hield ik Uitblinkers van Malcolm Gladwell voor het gezicht van mijn vrouw Jolanda. Uitblinkers gaat over de 10.000-urenregel. Wat zoveel inhoudt als: spendeer 10.000 uren aan jouw talent en de kans is groot dat je succesvol wordt. Gladwell interviewde voor Uitblinkers succesvolle muzikanten, sporters en mensen uit het bedrijfsleven.

Portret van de nieuwe columnist Jan Hospes voor de Gezondheidsbijlage.

De 10.000-urenregel geldt dus niet alleen voor sporters. De regel wordt jongeren op jeugdopleidingen ook vaak voorgehouden. Bij Ajax bijvoorbeeld. Trainer Frank de Boer: ,,Karakter wint het van talent als talent geen karakter heeft.” Het omslagpunt zit ’m vaak rond de 6000 uren, op 15 à 16 jaar. Dan streeft het minder getalenteerde kind mét karakter het talent zonder karakter voorbij. Dit komt natuurlijk omdat het getalenteerde kind nooit heeft leren omgaan met teleurstelling. Nooit heeft leren vechten. Vaak brengt dit stagnatie in de ontwikkeling met zich mee.

Mooiste voorbeelden van doorzetters vind ik voetballer Dirk Kuyt, schaatser Mark Tuitert en tennisser Sjeng Schalken. Allen echt niet de allerbesten in de jeugd, maar ze hebben alle drie álles uit hun carrière gehaald. Andersom geldt natuurlijk wel: is het talent wél bereid om de vlieguren te maken, dan blijft het aangeboren talent altijd het verschil maken. Messi is hiervan het mooiste voorbeeld. Een fenomeen.

Je kunt ook nog een andere conclusie trekken uit de 10.000- urenregel. Als je niet zo getalenteerd bent is het dan realistisch om te denken dat je iets meteen kunt? Nee, dat lijkt me niet. Wees dus realistisch in je verwachtingen. Slow down zoals onze songfestivalheld Douwe Bob het zo mooi zong. Geef jezelf de tijd om iets onder de knie te krijgen. Of dit nu gitaarspelen is, of schaatsen, schrijven of wat dan ook. Geef iets eens 10.000 uren de kans en trek pas dan conclusies.

Jolanda had maling aan m’n mededeling. Ze duwde het boekje weg en zei: ,,Dat geldt alleen voor talenten. Houd jij het maar bij schrijven en gitaarspelen. Daarin heb ik wél vertrouwen.” Daarna liep ze weg met een brede lach.
Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken. 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht