Voeding

‘Palingconsument krijgt soms veel gif binnen’

Mensen die veel paling uit vervuilde Nederlandse wateren hebben gegeten, hebben hoge gehaltes giftige stoffen in hun lijf. Dat concludeert toxicoloog Myrthe van den Dungen van Wageningen Universiteit in een promotieonderzoek.

ROHEL, 7-5-08. Uitzetten pootaal in Tjeukemeer. Binnenvisser Ep Visser zet de jonge paling uit in zijn viswater.

pootaal. Foto Leeuwarder Courant

Het gaat om dioxinestoffen en pcb’s (polychloorbifenylen), stoffen met een lange afbraaktijd in het lichaam. Van den Dungen onderzocht tachtig regelmatige palingeters, voornamelijk vissers en handelaren. Zij eten minimaal eens per maand een portie van 150 gram paling. De gemiddelde Nederlander eet maar eens per jaar zo’n mootje paling.

Een deel van de deelnemers had paling op uit de verontreinigde gebieden. De eters van ‘vuile paling’ bleken gemiddeld 2,5 keer hogere gehaltes aan dioxine-achtige stoffen in hun lichaam te hebben dan de eters van ‘schone paling’. Sinds 2011 is er een vangstverbod voor paling uit een groot deel van het Nederlandse oppervlaktewater.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht