Zorg

Mama! – Column MS Femke Verhoef

Mama! En dat hoor ik dan 60 keer op een dag. De meeste moeders moeten stiekem aan zichzelf toegeven dat je er soms knettergek van wordt. Want zelden blijft het bij die kreet. Na deze uitroep komt er ook bijna altijd een vraag of liever gezegd een eis.

IMG_20160627_113852

Dochter; waar zijn mijn schoenen? Ik: waar je ze het laatst hebt laten slingeren. Dochter: daar kan ik niet bij. Pak ze eens, mama! Waarop automatisch mijn antwoord komt. Wil je me dat misschien ook aardig vragen. Dochter: wat gaan we straks eten, mama? Ik: we gaan couscous eten vanavond lieverd. Dochter: jagges! Waarom eten we nou nooit eens iets lekkers?Waarop mijn antwoord is: we hebben zaterdag nog pannenkoeken gegeten. Dit soort gesprekken voeren wij rustig een hele dag door. Op een slechte dag afgewisseld met een driftbui. Waar een normale – lees niet zieke moeder- soms snakt naar een rustig moment, heeft een moeder met MS een overload aan prikkels te pakken. Op deze dagen betrap ik mij erop dat ik soms ineens boven iets moet doen, gewoon om even rustig niks te hoeven horen. Alleen met de stilte.

Want niet alleen het vraaggesprek gaat door en het gebabbel. Ook moet er die dag nog gewoon schoongemaakt worden, gekookt, lunch klaargemaakt worden, wassen gedraaid, een speel afspraak moet plaatsvinden en de zwemles van 17.00 uur moet ook gewoon doorgaan. Wanneer de prikkels van alle dag te hard binnenkomen zorgt de MS ervoor dat ik daarna bekaf en kortaf ben. Kortaf, overprikkeld en een beetje chagrijnig probeer ik de dag door te komen. Op een nog redelijke dag merk ik dat ik me constant aan het verontschuldigen ben voor mijn gesnauw. Op een slechte dag probeer ik dat niet eens. Dan is het een kwestie van overleven om de dag door te komen. Het schuldige gevoel blijft wel, het idee dat ik deze dag geen fantastische moeder heb kunnen zijn.

Regelmatig vraag ik me af of ik haar wel eens tekort doe. Zij kan er tenslotte ook niks aan doen dat ze een moeder met MS heeft. Meestal ga ik er vanuit dat de balans goed is. Ook al zijn er veel slechte dagen, door de MS ben ik me ook bewuster van de goede dagen en die benutten we ten volle. Dan wordt de kreet, Mama! Op een andere manier beantwoord. Wat is er lieverd (glimlach)……..?

Femke Verhoef is een jonge moeder met MS. Iedere maand schrijft ze daar een column over. Lees hier meer over Femke

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht