Zorg

Vaccinatie Gordelroos niet aanbieden aan ouderen

De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS om ouderen in Nederland niet van overheidswege vaccinatie tegen gordelroos aan te bieden. Er is op dit moment slechts één vaccin op de markt en dat biedt onvoldoende bescherming.

Zostavax

Wat is Gordelroos?

Gordelroos is een opleving van een vroeger doorgemaakte waterpokkeninfectie, die optreedt bij verminderde weerstand. Daarom krijgen vooral ouderen gordelroos. Bij een klein deel van de patiënten veroorzaakt de ziekte zenuwpijn (die PHN wordt genoemd).

Vaccin

Er is één geregistreerd vaccin tegen de ziekte: Zostavax®. De minister heeft de raad gevraagd in hoeverre vaccinatie met dit middel bij ouderen tot gezondheidswinst zou leiden. Vaccinatie zorgt slechts voor een kleine daling van het levenslange risico op gordelroos en PHN. Iemand van 70 jaar heeft een risico om gordelroos te krijgen van 11,8 procent. Door vaccinatie daalt dit naar 9,8 procent. Zijn risico op PHN daalt na vaccinatie van 4,7 naar 4 procent. De bescherming is van korte duur: na drie jaar is het beschermende effect van de vaccinatie gehalveerd en na acht jaar is de vaccinatie vrijwel uitgewerkt. Hervaccinatie is geen optie, omdat onbekend is in hoeverre dat zou werken en Zostavax® daarvoor niet geregistreerd is.

Nadeel Zostavax

Een nadeel van Zostavax® is verder dat dit vaccin niet geschikt is voor mensen bij wie het immuunsysteem minder goed werkt, als gevolg van een ziekte of medicijngebruik (zoals reuma, ziekte van Crohn, tumoren, HIV-infectie, kankermedicijnen). Voor hen kan vaccinatie levensgevaarlijk zijn, omdat het vaccin het virus in verzwakte vorm bevat. Dat betekent dat vaccinatie geen oplossing biedt voor de groep die er het meeste baat bij zou kunnen hebben.

Gordelroos is géén besmettelijke ziekte die een bedreiging vormt voor de volksgezondheid of die het maatschappelijke leven ernstig belemmert. Daarmee is er geen publiek belang gemoeid met vaccinatie en hoort deze niet thuis in een publiek programma, zoals het Rijksvaccinatieprogramma. Ook biedt de vaccinatie niet een dermate belangrijke bescherming aan een doelgroep dat deze als ‘essentiële zorg’ aangemerkt kan worden, die voor de hele groep gelijk toegankelijk moet zijn. De overgrote meerderheid van de commissie die het advies heeft opgesteld, vindt daarvoor de bescherming die Zostavax® biedt te beperkt. Er is een nieuw vaccin in ontwikkeling dat naar verwachting over enkele jaren beschikbaar komt. Volgens de commissie kan het zinvol zijn vaccinatie tegen gordelroos dan opnieuw te overwegen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht