Zorg

Genieten – Column ALS Mariska van Gennep

Waar mensen me soms vragen of toewensen dat we aan het genieten zijn, wordt dat helaas een stukje minder. Sjonny gaat meer en meer achteruit. Waar hij met mijn verjaardag nog enkele mensen tegelijk wilde ontvangen, vrees ik dat het bij Hendrik’s verjaardag over veertien dagen blijft bij één of twee personen. Natuurlijk genieten we van elkaar en van de kinderen. We zijn vaker binnenshuis, veel buiten komt hij niet meer, het is gauw te warm of te koud.

blog 38 foto benefiet

Verandering

Ook mijn leven is hierdoor de laatste weken gigantisch veranderd. Waar ik eerst nog wel eens een half uurtje naar het winkelcentrum fietste en Sjon even alleen thuis was, daar flits ik nu werkelijk door de winkel en is er één van de kinderen thuis. Voor het geval dat er iets gebeurd, dan kunnen ze me bellen. Sjon gebruikt het luchtapparaat wat meer overdag en de meeste nachten gaat het slijm afzuig-apparaat mee naar boven, om ’s nachts soms te gebruiken. De nachten worden zwaar voor ons beiden.

Liefde van twee kanten

Ik merk dat Sjonny soms dingen (onbewust?) aan zich voorbij gaan. Kids die hem een paar keer moeten roepen of als ik zeg dat ik naar bed ga, dat hij dan nog een paracetamol of water wilt… Het schijnt bij het ziektebeeld te horen. Als ik aan hem vraag waarom hij dit doet, lachen we er gelukkig samen om en past hij het indien mogelijk aan. En ook ik probeer Sjon te steunen door voordat ik ga zitten te vragen of ik nog iets voor hem kan doen. Zo werkt het twee kanten uit.

Benefiet

Zijn er ook lichtpuntjes? Ja zeker, een hele grote kwam woensdagavond voorbij. We hadden een afspraak met drie van de organisatoren van de benefietwedstrijd van LTC Assen voor Sjonny. Stipt op tijd stonden ze voor de deur. Na gezellig even gepraat te hebben en een kopje koffie, kregen we een cadeautje. Dit was nog maar het begin werd gezegd. Een USB stick, met alle foto’s die op 18 juni op het beeldscherm zijn vertoond plus alle foto’s die dezelfde dag door een professionele fotograaf zijn genomen. Dus laptop aan en we hebben er een aantal bekeken, prachtig! Daarna kwam cadeau  twee. Een prachtige foto in een lijst, met allen erop die er die dag waren, spelers en oud-spelers en ons gezin. Deze foto heeft al een plaatsje gekregen.

Dankbaar

En nummer drie was het bedrag wat ingezameld is voor ons gezin om nog leuke dingen samen te kunnen doen. We redden het meestal net, maar een extraatje is zeker welkom. We schrokken ervan en waar eerder een traantje in een ooghoek zat, kwamen nu de waterlanders los. € 1500,- is er opgehaald. Wat een bedrag. We zijn allen die hier aan meegedaan hebben super dankbaar. Zo bijzonder, zo lief. Een bestemming heeft (een deel van )het geld ook al. Onze t.v. is een hele oude, nog met zo’n grote achterkant. Deze willen we vervangen door een nieuwe, want Sjon kan niet heel veel meer, maar films en series kijken vindt hij prachtig. Zo heeft hij zeker wat aan deze fantastische bijdrage.

Weg

Nog zo’n mooi lichtpuntje: Het weekend mag ik met Hendrik een weekendje weg. We gaan niet op vakantie en om het vol te houden, “moet” ik er even tussenuit. Onbetaalbaar lieve vrienden hebben aangeboden om dit weekend bij Sjon te zijn en te slapen. Onze gedachten zijn zeker bij thuis, maar onze voeten staan in zee!

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht