Voeding

Voedingsmeter-app tegen ondervoeding van senioren

Lectoraat iHuman van NHL Hogeschool heeft samen met softwarebedrijf Lable,Radboudumc in Nijmegen, afdeling klinische geriatrie van MCL en Stichting De Friesland Zorgverzekeraar de  seniorenvoedingsmeter ontwikkeld die ondervoeding bij thuiswonende en kwetsbare senioren kan herkennen en aanzet kan geven tot behandeling.

ondervoeding

De lancering vindt vandaag, vrijdag 1 juli, plaats tijdens het minisymposium over (voorkomen van) ondervoeding.

De voedingsapp, die uitgebreid in de praktijk getest is, is voor alle doelgroepen(senioren zelf én zorgprofessionals) eenvoudig in gebruik. Het heeft als doel leed en zorgkosten veroorzaakt door ondervoeding te verminderen.

Meest ondervoede senioren in Nederland

Onlangs gaf Minister Edith Schippers (VWS) aan dat ondervoeding een belangrijk aandachtspunt in de thuiszorg is. Nederland heeft procentueel de meeste ondervoede senioren van Europa. De kostenvan ondervoeding voor de Nederlandse gezondheidszorg bedragen € 1,7 miljard per jaar volgens Freijer et al., 2013. Een deel van dat leed en die kosten kan worden voorkomen door vroegtijdige signalering en effectieve behandeling.

Werking voedingsmeter

De applicatie kan door senioren en hun naasten gebruikt worden om voeding en gewicht bij te houden en door middel van een vragenlijst kan inzicht verkregen worden of er sprake is van (kans op) ondervoeding. Daarbij kan een zorgprofessional, zoals een huisarts, diëtist, praktijkverpleegkundige, logopedist en wijkverpleegkundige, meekijken in de persoonlijke voedingsmeter, mits de senior toestemming heeft gegeven. Hierdoor kan ondervoeding sneller herkend en behandeld worden en in sommige gevallen zelfs voorkomen.

De Seniorenvoedingsmeter wordt vandaag, 1 juli, feestelijk gelanceerd met een minisymposium op NHL Hogeschool. Op het minisymposium wordt dieper ingegaan op  ondervoeding, de praktijk in de ouderenzorg en de ervaringen in de pilot met de webapplicatie.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht