Zorg

Cardioloog Martini Ziekenhuis wint STZ Innovatie Challenge

Cardioloog Robert Tieleman heeft de Innovatie Challenge gewonnen, uitgeschreven door de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) ter gelegenheid van hun 20-jarig bestaan.

Martini ziekenhuis

Martini Ziekenhuis in Groningen. Foto: NDC Mediagroep

De 26 topklinische ziekenhuizen van Nederland stuurden gezamenlijk 35 innovaties in. Twee kwamen daarbij met gelijke stemmen als beste uit de bus: de Mydiagnostick van Robert Tieleman en ZIVVER, een technisch geavanceerde en gebruiksvriendelijke oplossing voor veilig e-mailen, chatten en file transfer. De STZ gaat zich inzetten beide innovaties de komende periode in zoveel mogelijk topklinische ziekenhuizen te introduceren.

MyDiagnostick

MyDiagnostick is een innovatie van het Martini Ziekenhuis in samenwerking met de Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis. Het project is niet alleen simpel en goed uitvoerbaar, ook is het bewezen effectief, leidt het tot grote besparing van zorgkosten én voorkomt het onnodig leed. Het is een voorbeeld van een project waarbij nieuwe technische middelen gecombineerd met een goede samenwerking tussen eerste en tweede lijn, samen leiden tot een verbetering van zorg en vermindering van kosten.

Geen klachten, toch risico

Met MyDiagnostick kan vroege opsporing van de hartritmestoornis atriumfibrilleren worden vereenvoudigd. Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis in Nederland en komt vooral voor bij ouderen. Hierbij slaat het hart meestal met een hoge en onregelmatige frequentie. Deze aandoening geeft risico op bloedstolsels en daardoor op een beroerte. Dit is met medicatie (antistolling) goed te voorkomen. Het is mogelijk dat een patiënt atriumfibrilleren heeft, zonder dat hij daar klachten van ondervindt; ook deze mensen hebben een risico op een beroerte.

Cardioloog Robert Tieleman: “De MyDiagnostick is een staafje dat een patiënt in zijn hand houdt en binnen een minuut atriumfibrilleren detecteert. Het maakt een 1-kanaals ECG wanneer de patiënt het met twee handen gedurende één minuut vasthoudt. Daarna analyseert de MyDiagnostick automatisch of de ritmestoornis aanwezig is.”

De STZ-selectiecommissie vond MyDiagnostick een slim apparaat met een goede business case, goed getest en volledig werkend met een hoge impact. De commissie vond dat het ziekenhuis met deze innovatie laat zien hoe de eerste lijn samen met het ziekenhuis aan preventie werkt, zonder extra belasting voor de patiënt.

Belang van innovatie

Met de Innovatie Challenge zet de STZ het belang van innovatie in de ziekenhuizen op de kaart. De twee winnaars en andere goede voorbeelden laten zien hoe er vanuit samenwerking mooie innovaties kunnen ontstaan die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg voor de patiënt.

STZ-ziekenhuizen onderscheiden zich door steeds de voorhoede positie te kiezen met patiënt gericht wetenschappelijk onderzoek, topklinische zorg en opleiding. Zij richten zich hierbij op de kernthema’s: innovatie, medisch leiderschap en transitie van de zorg.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht