Beweging

Sport en blessure hand in hand

Sport en blessures zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elk jaar raken 3,5 miljoen sporters in Nederland geblesseerd.
 blessure

Veelal acuut, maar ook door overbelasting of door niet goed herstelde acute letsels. De sporter gunt zichzelf in veel gevallen te weinig hersteltijd, waardoor bijvoorbeeld de pezen weer gaan opspelen. Maar ja, als je graag wilt winnen train je hard door en loop je dus meer kans op sportblessures. Door sporthaters worden deze blessures dankbaar gebruikt in discussies om aan te tonen dat sport ongezond is.

Sporten en blessures

Onzin, zeggen de sportartsen Steef Bredeweg en Hans Zwerver van het Sportmedisch Centrum UMCG. Dagelijks zien zij sporters met blessures hun poli binnenkomen. “Sport en bewegen maakt tegenwoordig gelukkig onderdeel uit van onze cultuur, net als werken. En daar horen nu eenmaal ook blessures bij.”

Zelfs topsport willen de artsen beslist niet als ongezond betitelen.

Bredeweg haalt hiervoor een Scandinavisch onderzoek aan dat tientallen jaren oud-Olympische sporters heeft gevolgd. Uit dat onderzoek blijkt dat topsporters, ondanks wat meer slijtage aan hun bewegingsapparaat, een hogere kwaliteit van leven hebben. Minder hart- en vaatziekten en ziekenhuisopnames om maar wat te noemen.

Luister naar je lijf

Sport is dus gezond, beweren de artsen. Mits je er goed mee omgaat. En daar gaat het vaak fout. Er wordt te weinig naar het eigen lijf geluisterd, waardoor de belasting te hoog ligt. Vooral rust zit te weinig in de meeste trainingsschema’s. Terwijl die rust juist zo belangrijk is. “Je hebt herstel nodig om vooruit te gaan en daar gaat het vaak mis. Nederlanders hebben van nature niet echt een sportlijf, maar kunnen desondanks prima sporten. Daarbij is een goede trainingsopbouw belangrijk en moet je je vooral aan het schema houden, met daarin voldoende herstelmomenten voor de balans tussen belasting en belastbaarheid.”

En als je niet van sport houdt? “Dan sport je niet, als je maar minimaal dertig minuten per dag beweegt.”

Per week 40 sportblessures

De sportartsen zien wekelijks zeker veertig verschillende sportblessures op hun spreekuren. Het meest voorkomende kwetsuur is die aan de knie. Zowel acuut als door overbelasting. Ook de enkel scoort hoog.

De meeste behandelingen op de spoedeisende hulp komen voor bij voetballers, hockeyers en schaatsers, zo geven de cijfers aan. Als het over de kosten gaat voor medische behandelingen scoren wielrenners/fietsers en paardrijders het hoogst. Ook fitness lijdt tot veel blessures.

“De sporter wil in korte tijd snel resultaat en bouwt daarom te snel op. Resultaat: blessures.”

blessure

Wetenschappelijk onderzoek naar blessures

De artsen doen ook wetenschappelijk onderzoek naar blessures bij hardlopen en springen. De vele landingen kunnen een opeenstapeling van kleine beschadigingen in pezen, bot en gewrichten veroorzaken. Bij te weinig rust herstelt het weefsel niet en krijgt de sporter overbelastingsklachten.

En als er dan ook nog een competitie-element aan te pas komt, is de kans op langdurige, lastig te behandelen blessures twee keer zo groot.

In het Sportmedisch Centrum UMCG zijn orthopeden, chirurgen, sportartsen en fysiotherapeuten verenigd. Sporters kunnen terecht voor advies, diagnostiek, onderzoeken en behandelingen van sportblessures.

Ook veel andere ziekenhuizen in het Noorden hebben een sportpoli of sportloket.

Door Anita Pepping, redacteur Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht