Zorg

Speciale app gemaakt door studenten voor Olga met beperking

Zes studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hebben een chatapplicatie gemaakt voor Olga Wolberts.Mockup Olga's ChatApp

Olga is 20 jaar en woont in Franeker. Door haar verstandelijke beperkingen en taal‐ en spraakstoornis is ze niet in staat om te spreken, te lezen en te schrijven. Hierdoor kan zij geen gebruik maken van bestaande apps, zoals WhatsApp. De gemaakte app zorgt ervoor dat Olga met haar vrienden en familie kan communiceren door middel van pictogrammen. Een plaatje neemt de plaats in van een tekst.  Olga kon de app gebruiken vanaf haar verjaardag in juni en gaf meteen aan dat de ‘app’ het mooiste cadeau was dat zij gekregen had.

Beste ideeën van Friesland

De applicatie is tot stand gekomen naar een idee van Anja Wolberts, de moeder van Olga. Anja zag dat Olga graag, net zoals haar leeftijdsgenoten, met haar vrienden en familie wilde ‘appen’. Bij gebrek aan een bestaande goedwerkende app heeft Anja besloten om deze zelf te laten ontwikkelen.

Tijdens de ideeën‐wedstrijd “De beste ideeën van Friesland”, ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de Friesland Zorgverzekeraar, heeft Anja voor haar idee de publieksprijs gewonnen. Met dit geldbedrag is zij naar de NHL Hogeschool gegaan, waarna de opdracht bij de studenten is terechtgekomen. Zij hebben wekelijks contact met Olga gehad, om haar beter te leren kennen en om erachter te komen wat haar sterke‐ en minder sterke punten zijn. Daarnaast hebben de studenten veel testrondes georganiseerd waarin onder andere prototypes zijn getest.

App voor andere gehandicapte

Door middel van deze app is Olga nu in staat om met haar vrienden en familie te communiceren. Op dit moment wordt er gekeken hoe de chatapplicatie uitgebreid kan worden zodat  in de toekomst meer mensen gebruik van de app kunnen maken.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht