Zorg

Die rare hersens van mij – Column Mariëlle de Vries

Nu ik op een andere manier met eten omga, merk ik hoe moeilijk het is om van een eetstoornis af te komen. Waarom het al die keren in het verleden niet lukte om af te vallen en de kilo’s kwijt te raken, is inmiddels wel duidelijk. Dat ik een eetstoornis heb, wist ik al. Heb, want ik ben er nog  niet helemaal van hersteld. Al gaat het steeds beter.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

De eerste keer dat de eetstoornis ter sprake kwam was een jaar of zeven geleden bij de psycholoog. Ten tijde van mijn burnout. Het is geen boulimia en ook geen anorexia. Hij valt onder Niet Anders Omschreven. NAO. In tijden dat ik aan het diëten was, moest ik van mezelf aan allerlei regels voldoen. De lijst met ‘slecht’ eten was groter dan de lijst met dingen die ik wel mocht eten. En ik had een heleboel eet- en beweegregels voor mezelf. Om mezelf, mijn eten en mijn gedachten onder controle te houden. Alles moest tot in het extreme gezond en de porties waren klein. Te klein. Onmogelijk om vol te houden. Dus elke keer gooide ik de handdoek in de ring. En at vervolgens weer een periode alles wat ik maar wilde. Goed en slecht. Dat ik dat nu nog steeds niet echt heb gedaan, heb ik te danken aan mezelf en de goede begeleiding die ik krijg van mijn voedingsdeskundige.

Herhalen

Onlangs ben ik onder haar begeleiding gestart met twaalf weken Weg met de Weegschaal. Een plan om je levensstijl blijvend te veranderen. Je kunt het alleen doen aan de hand van het boek. Of zoals ik, onder begeleiding van een deskundige. Heel veel dingen die ik in dit programma tegenkom, weet ik stiekem al wel. Maar bij een eetstoornis kun je dingen nu eenmaal niet vaak genoeg herhalen, heb ik gemerkt. Daarom volg ik nu elke week ook een aantal webworkshops. Vanwege de verdieping die ik nodig heb. En het devies is: het hoeft niet in een keer goed. Elke week komt er een stapje bij.

Volle kracht

Het grappige is dat mijn hersens het af en toe nog niet snappen. Die vinden soms nog steeds dat alles meteen goed moet en volle kracht vooruit. Een typisch gevolg van mijn eetstoornis. Eerder deze week had ik een gesprek met mijn trainer op de sportschool. Ze is ook mijn voedingsdeskundige en dat is heel handig. Ik was al weken niet in de sportschool te vinden geweest. Waarom weet ik eigenlijk niet. Ik probeerde altijd een uurtje voor het werk aan te trainen. Want, vroeg op ben ik toch wel. Maar dat viel me steeds zwaar. Terwijl naar de wandelclub gaan na het werk om een uur intensief te trainen me minder moeite kost.

Haalbaar

We maakten een nieuw plan. Een half uur sporten voor het werk aan moet haalbaar zijn. Ik begon vol goede moed aan het nieuwe schema. Tijdens het sporten kwam de vraag: red je deze training drie keer de komende weken. Over drie weken hadden we een nieuwe afspraak gepland om het schema door te nemen. Mijn hersens dachten meteen: drie keer in de week. Is dat wel haalbaar. Ze begonnen als een malle te malen. Dan kan het wel op die ochtend en dan niet en dan… Ik weet het niet. Drie keer in een week? Nee joh, drie keer in drie weken. Je wandelt toch ook nog. Ik haalde opgelucht adem: ‘Oh ja, dat moet absoluut lukken’. Die rare hersens van mij ook.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht