Zorg

Lachgas populair bij scholieren

Lachgas wordt steeds populairder bij scholieren. Ze zien dit niet als drugs, maar als onschuldig middel. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. 8 procent van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar heeft wel eens met het verdovende gas geëxperimenteerd.

lachgas

 Foto: Pepijn van den Broeke

Op basisscholen werkten 2090 leerlingen mee aan het onderzoek, op middelbare scholen waren dit er 6714. Het is de eerste keer dat gevraagd is naar gebruik van de elektronische sigaret, de waterpijp en lachgas.

Het gas, dat bij jongens en meisjes ongeveer even populair is, geeft een kortdurende maar sterke roes, aldus het Trimbos. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe meer ze gebruiken. 16 procent van de zestienjarige jongens op havo en vwo heeft ervaring met lachgas, bij jongens van zestien tot achttien is dit 25 procent.

Xtc is de harddrug die het meest (1,9 procent) door scholieren van twaalf tot zestien jaar wordt gebruikt, gevolgd door cocaïne (1,3 procent) en amfetamine (1,1 procent). Heroïne, GHB en crack (beiden 0,4 procent) en lsd (0,3 procent) worden amper gebruikt.

Scholieren kiezen ook vaker voor een e-sigaret of shisha-pen, een waterpijp op zakformaat. Op de basisschool heeft een op de tien kinderen al ervaring met een elektronische sigaret.

Ook de waterpijp blijkt populair, bijna een kwart van de middelbare scholieren lurkte hier ooit aan en 7 procent gebruikte de waterpijp recent. Het gebruik van alcohol is wel gedaald ten opzichte van 2011. Ook wordt er minder gerookt.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het ,,heel mooi dat het de goede kant op gaat met onze jeugd. We zien vaak beelden van drinkende en blowende jongeren. De feiten laten zien dat ze dat steeds minder doen. Tegelijk zie je de komst van nieuwigheden, zoals lachgas en de e-sigaret. Dat moeten we goed in de gaten houden. Als dat uit de klauwen gaat lopen, grijpen we in.”

Hier lees je meer over lachgas

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht