Well-being

Stressvrij op vakantie. Hoe pak je slim in?

Ik ga met het vliegtuig en ik neem mee… één stuk handbagage. Professional organizer Zamarra Kok weet hoe je slim inpakt.reis

Proefmonsters

,,Ik vraag bij de drogist altijd om een paar samples van ‘mijn’ crème, daar doen ze nooit moeilijk over.” Verzamel proefverpakkingen van shampoo, douchegel en crème, of koop een set minipotjes en -flesjes en vul die eigenhandig.

Vacuumzak

,,Kleding in een vacuümzak verpakken klinkt als een goed idee, maar hoe wil je dat doen op de terugweg?” Vacuüm trekken is nogal lastig zonder een stofzuiger. En die is op de doorsnee camping en hotelkamer ver te zoeken.

Inpakken

,,Laat geen ruimtes onbenut; vul een paar schoenen met ondergoed of sokken. Deuken ook je schoenen niet in.” Alle andere kleding niet opvouwen, maar oprollen. Rolletjes zijn ideaal om lege hoekjes, gaten en kieren mee dicht te metselen.

Dure spullen

,,De kans dat ik een duur bezit kwijtraak is mij te groot, dus laat ik het thuis.”

Wat neem je mee?

Vraag je tijdens het inpakken bij alles af ‘wat als ik dit niet meeneem?’ En dingen als zonnebrand en strandspelletjes zijn gewoon te koop op de plek van bestemming.

Douane

,,Ik moest een keer aanzien hoe mijn dure pincet in de prullenbak belandde.” De douane is streng. Check online wat wel en niet mag. Een schaar is niet oké, een nagelknippertje wel. Vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100 milliliter: geen kans.

Kleding

,,Neem altijd minder kleding mee dan je denkt nodig te hebben; in de praktijk draag je toch steeds dezelfde dingen.” Bedenk wat je zeker zult dragen, maak een paar setjes en kies voor drie basiskleuren, zodat alles met elkaar matcht. Combineren is het sleutelwoord.

Kledingverfrisser

,,Angst voor luchtjes is geen excuus om tóch veel kleren mee te nemen.” Veel wasmerken verkopen het, kledingverfisser. Giet het over in een kleine parfumverstuiver van de drogist. Sprayen en een nachtje uithangen en die (kreukloze) top kan er weer prima mee door.

Koffer inpakken

,,Niemand moet zich zorgen hoeven maken over wat er onderweg in zijn koffer gebeurt.” Een koffer met wieltjes? Leg schoenen en ander zwaar spul onderin, dan pletten die de rest van de inhoud niet. ,,Weinig ziet er zo stom uit als een broek vol vouwen en kreukels.”

Rol je kleding op, liefst meteen nadat het warm uit de droger komt. Laat kreukbare stoffen zoals linnen thuis, ga voor synthetisch goed en stretchkatoen.

Kopen

,,Wat je op vakantie koopt, moet wel mee naar huis kunnen.” Speling is handig voor souvenirs en andere aankopen, maar ook in het geval dat de vliegmaatschappij moeilijk doet over een los tasje. Dat komt voor. Zorg dat die altijd nog in de koffer past.

Vuile was

Zorg dat je de vuile was niet hoeft op te rollen; maak ruimte door ook halflege mini’s weg te gooien, en proppen maar. Die afgedragen slippers hoeven trouwens ook niet mee terug.

2016-03-09 11:16:31 LEERSUM - Leerlingen van basisschool Wereldkidz op het AZC in Leersum ontvangen een boekenpakket van KinderZwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. De boeken helpen deze kinderen, die voornamelijk van Syrische afkomst zijn, de Nederlandse taal sneller te leren. ANP BAS CZERWINSKI

ANP BAS CZERWINSKI

Boeken

,,Met een e-reader passen honderden boeken in je koffer; ik zweer bij zo’n ding.” Een e-reader is klein en vederlicht. Zonnige bestemming? Neem een variant met een e-ink scherm, daarmee is het zelfs in fel zonlicht als lezen van ouderwets papier.

Regels handbagage

Luchtvaartmaatschappijen hebben hun eigen regels rond handbagage. Deze vier reuzen doen het zo.

  • KLM: 55x25x35 centimeter, losse handtas toegestaan, samen maximaal 12 kilo
  • Transavia: 55x40x25 centimeter, maximaal 10 kilo, geen losse tas
  • Easyjet: 56x45x25 centimeter, geen gewichtsgrens, geen losse tas
  • Ryanair: 55x40x20 centimeter, maximaal 10 kilo, los tasje toegestaan
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht