Zorg

DeepMind gaat oogziektes opsporen

De opsporing van ziektes door zelflerende computers wordt een grote toekomst voorspeld. DeepMind, het softwareprogramma van Google dat als eerste de mens versloeg in het bordspel go, wordt nu ingezet bij de herkenning van oogaandoeningen. 

computer, ziekenhuis, stethoscoop, online, website, gezondheid

Bron: Flickr/ Jfcherry

In de Britse oogkliniek Moorfield gaat DeepMind een miljoen geanonimiseerde scans onderzoeken op aanwijzingen voor ziektes. Tot dusver doen artsen dat, maar het is een tijdrovend proces. De ‘machine’ kon dat werk nog niet overnemen. Lerende computers, waarin onder meer anonieme diagnoses en informatie over behandelingen zijn ingevoerd, mogelijk wel.

Google nam voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie het Britse bedrijf DeepMind tweeënhalf jaar geleden over, voor naar verluidt een half miljard dollar. In maart slaagde de software erin van de beste go-speler ter wereld te winnen. De Aziatische denksport gold, in tegenstelling tot schaken, als te complex voor een computer ondanks de gigantische rekencapaciteit. DeepMind bleek tot verbazing van de experts ook in staat tot creatieve zetten.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht