Beweging

Flexibele sporten populairder dan sportclubs

Nederlanders bepalen steeds vaker zelf wanneer, waar en met wie ze sporten. Door een groeiende vraag naar flexibele sporten gaan ze in de toekomst naar verwachting minder vaak naar sportclubs. Maar spectaculaire sporten als freerunnen, klimmen en kitesurfen worden juist populairder, concluderen het RIVM en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een gezamenlijk onderzoek.

Try-out klimmen voor blinden en slechtzienden, georganiseerd door Sport Fryslan. Foto LC/Jan de Vries.

Try-out klimmen voor blinden en slechtzienden, georganiseerd door Sport Fryslan.
Foto LC/Jan de Vries.

Ook de vraag naar sportevenementen zoals mud-runs, toertochten en marathons is groeiende. ,,In de toekomst zullen mensen minder sporten bij een sportclub en meer in individueel verband of in zelf georganiseerde groepen”, stellen de onderzoekers.

De sportdeelname blijft gelijk, maar welk soort sport beoefend wordt verandert. De vraag naar flexibiliteit is straks ook terug te zien in vrijwilligerswerk in de sport. ,,Vrijwilligers zullen steeds vaker hoppen tussen verschillende vrijwilligersfuncties”, staat in het rapport.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht