Zorg

Vrouwen slapen het vaakst in foetushouding

44% van de Nederlandse vrouwen brengt de nachtrust door in foetushouding. Dit blijkt uit het ‘Nederland Slaapt Onderzoek (NSO)’, dat Boxsprings.nl heeft gehouden onder 1716 mannen en vrouwen van boven de 18 jaar.

slapen

Meeste foetus-slapers in Flevoland

De meeste ‘foetus-slapers’ zijn afkomstig uit Flevoland, waar 59% van de vrouwen zich ‘s nachts opkrult. Ook vrouwen uit Zuid-Holland en Noord-Holland geven doorgaans de voorkeur aan de foetushouding. Opvallend is dat vrouwen in Limburg veel minder in foetushouding liggen, slechts 20%. Hun favoriete slaaphouding is op de rug (23%).

Typisch voor vrouwen

De foetushouding blijkt uit het onderzoek dé slaaphouding voor vrouwen. Bijna de helft van alle vrouwen (44%) krult zich ‘s avonds op in haar lakens. Bij mannen ligt dit percentage aanzienlijk lager (35%). Kijkend naar het landelijke gemiddelde, slaapt 39% van de Nederlandse bevolking in de foetushouding.

Ontstressen in je slaap

Er is veel onderzoek verricht naar het verband tussen slaaphoudingen en de fysieke en mentale gezondheid van slapers. Volgens slaapgeneeskundigen keren slapers die in de foetushouding liggen terug naar hun comfortzone om te ontstressen van dagelijkse gebeurtenissen. Niet elke foetusslaper ligt exact hetzelfde; hoe hoger de knieën en hoe lager de positionering van het hoofd, des te meer innerlijke comfort de slaper ervaart. Ook hebben slaapgeneeskundigen een serie profielen weten te distilleren op basis van slaaphoudingen. Zo staan foetus-slapers bekend als bewuste en nette mensen. Wel hebben ze vaak de neiging om over zaken te piekeren of zaken te overdenken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht