Zorg

Over leven en dood: Niets drinken -Column Longarts Sander de Hosson

Ping! Mijn telefoon toont diep in de avond een WhatsApp-berichtje van de dienstdoende arts-assistent. Het is een kort bericht. Wellicht klinkt het als een detail. Maar het is verre van dat. 

sms

Eerder die dag had ze het gevraagd. We zouden verbaasd reageren, maar om een andere reden dan ze dacht. ,,Mag ik nu eigenlijk nog wel een glas wijn?”

Tegenover me zit een vrouw die in een jaar dreun na dreun te verduren kreeg. Na verwijdering van een longkwab in verband met een tumor, zie ik nog haar stralende gezicht toen ik haar vertelde dat de snijranden vrij bleken te zijn van tumor en de verwijderde lymfeklieren geen uitzaaiingen bevatten.

Nog geen vijf maanden later toont longkanker zijn werkelijke aard. Haar gedragsverandering in weken tijd blijkt veroorzaakt te worden door uitzaaiingen in de hersenen. Bestralingen volgen. Chemotherapie omdat er ook bijnieruitzaaiingen blijken te zijn. Forse bijwerkingen.

Misschien wel de belangrijkste bijwerking is het verlies van haar haar. Het kost haar eer en zelfvertrouwen. Een symptoomvrije tijd volgt. Ze zal me vaak beschrijven hoe waardevol die is. Maar nu, aan het einde van een weg tussen verdriet, vreugde en afscheid, is ze stervende. Ze is blij als het ‘vonnis’ valt. ,,Eindelijk’’, zegt ze. ,,Eindelijk.’’

Een paar dagen tevoren hebben we haar opgenomen met een darmafsluiting. Ze vertelt dat ze al dagen, misschien al wel ruim een week nauwelijks meer heeft gegeten. Water kan ze alleen met grote moeite nog binnen krijgen. Haar darmen liggen vrijwel helemaal stil.

Weer besef ik dat kanker weinig oog heeft voor anatomische grenzen. De bruut bekommert zich niet om de afsluiting van de bloedvoorziening naar een vitaal orgaan. Met verbluffend weinig moeite ontneemt hij haar waardigheid.

Ze kijkt me serieus aan. ,,Mag dat echt wel?” Haar blik verandert in een vragende verbazing als ze naar mijn glimlachend gezicht kijkt. Het is verrassend hoeveel vaker deze en soortgelijke vragen gesteld worden. Alsof mensen die gaan sterven ineens helemaal niets meer mogen. Dat ze muisstil in bed moeten liggen wachten tot de dood voorbij komt. Dat al die dingen die het leven mooi maakten, ineens niet meer zouden gelden, omdat ze niet meer zouden kunnen of mogen.

Terminale zorg is niet alleen medicijnen zoals morfine of dormicum geven. Niet alleen meer dan duidelijke slechtnieuwsgesprekken voeren. Niet alleen uitleggen welke mogelijkheden er zijn om lijden in een sterfbed te verlichten. Terminale zorg is veel meer dan dat.

Terminale zorg is vooral ook niet naar de anders vaak nodige of zinnige regels kijken. Het is ook de vrijheid nemen om daarvan af te wijken en om binnen de mogelijkheden die welke zorgverlener dan ook heeft alles voor een stervende patiënt te kunnen betekenen. Terminale zorg is toch nog even langskomen, ook als het echt helemaal niet meer nodig is. Een aanraking als dat kan en gepast is. Toestaan dat de hond of de kat gedag komt zeggen. Terminale zorg is aan het bed zitten. Er simpelweg gewoon zijn en alleen maar luisteren. Om aan te horen, vaak niet om te antwoorden. Vaak zijn de antwoorden allemaal op.

Terminale zorg is vragen wat nu nog echt belangrijk is. Wijzen op een glas wijn. Zelfs als er niets drinken prijkt op het bordje naast het bed.

Haar vragende ogen veranderen als ze onze reactie hoort. ,,Natuurlijk kan dat!” roepen de verpleegkundige en ik in koor. ,,En neem dan vooral geen slobberwijn”, voegt de keuze-co eraan toe. ,Neem overigens nooit slobberwijn”, spreekt de verpleegkundige een stoel verderop wijselijk.

Als ik de dag erna op mijn werk kom en ze overleden blijkt, is kamer 18 nog niet zo lang ervoor leeggehaald. Ik stap er nog even binnen en glimlach als ik de fles wijn in de hoek zie staan. Er is nauwelijks uit gedronken, maar daar ging het ook helemaal niet om.

Dit was geen detail. Beslist niet. Dit ging om heel grote zaken. Dit ging om waardigheid.

 

Zie ook: www.agora.nl of Twitter: @shossontwits

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht