Zorg

Geslaagd – column ALS Mariska van Gennep

Na een heerlijk weekend aan zee, thuiskomen waarbij de was gedaan is, is het maandag weer even wennen om thuis aan het werk te zijn en Sjon te verzorgen. Hij is in mijn ogen niet gek veel achteruit gegaan, maar het valt me best zwaar om de zorg weer op te pakken.

blog 38 fotograaf

Uit mijn hum

Dinsdag is het dan ook raak, ik ben uit mijn humeur en begin op Sjon te mopperen. Het zijn de kleine dingetjes, als ik druk aan het werk ben (website maken voor partners van ernstig zieken net als ik) dan wil Sjon een spuitje met water. Die gun ik hem van harte en geef ik hem ook, het is alleen vervelend op dat moment. Ik moet de boel opslaan, omdat ik veel te bang ben om iets kwijt te raken en ben uit mijn concentratie.

Apparatuur

Het luchtapparaat wat beneden staat maakt me al een paar dagen gek. Als Sjon niet heel snel na aanzetten de kap op zijn gezicht zet, schiet het ding in een soort alarm. Ik besluit te bellen met het CTB (Centrum voor Thuisbeademing). De verpleegkundige belt me later terug, er is een vergadering. Gelukkig, Harry ons bekend belt. Hij vraagt naar het alarm. Ik zet de machine aan en leg uit, dat het apparaat onmiddellijk begint te piepen. Samen lopen we door de instellingen en zetten een alarm uit. Dit blijkt niet het akelige gepiep te zijn. Harry vertelt dat het ‘hulpapparatuur is, het blijft soms behelpen. Dat begrijp ik ook, alleen het snelle piepen van dit ding werkt echt op mijn (momenteel overgevoelige) zenuwen.

Oplossing nabij

Dan ga ik met telefoon en al naar boven, waar ook zo’n apparaat staat. Deze piept gelukkig niet zo snel, daar hebben we geen last van. Alleen er is een nachtstand, zodat er ’s nachts geen licht in de slaapkamer schijnt (screensaver). Harry kent het probleem. Dit is eenvoudig op te lossen door de stekker eruit te halen, een instelling te veranderen en dan de stekker er weer in te doen. Klinkt raar, maar het ding heeft ook een accu ;-). Probleem opgelost. En voor beneden heb ik ook al iets bedacht. Een pakje zakdoekjes onder de luidspreker geeft een hoop minder herrie!

Ontladen

Dinsdagavond komt Sjon’s broer om bij hem te zijn. Ik ga naar een vriendin voor een wandeling en een bakje koffie. Ik geef Rick instructie hoe hij het voedingsapparaat uit moet zetten en hoe hij daarna Sjon’s sonde kan doorspuiten met water. Daarna ga ik met een gerust hart weg. Even ontladen. Als ik thuiskom heeft Rick een drempeltje voor het huis vastgemaakt, zodat een houten kozijn niet (weer) kan gaan rotten. Zo fijn dat hij dit opgepakt heeft. Ik ben inmiddels een stuk beter te genieten, dat merkt Sjon ook. We kunnen samen om een opmerking lachen, gelukkig.

Alleen

Woensdagavond is het diploma uitreiking van Hendrik. Mijn moeder is ook die dag jarig, ze is 80 geworden. ’s Ochtends ga ik bij haar langs met een grote taart. Er komt niet veel visite, omdat ze pas geleden geopereerd is, maar kinderen en kleinkinderen verwacht ze zeker. Die middag gaat Sjon met Marleen en haar vriend in de auto ook onverwacht die kant op. Veerle en Hendrik zijn al eerder gegaan. Ik ben even alleen thuis, dat is heel lang geleden. Heerlijk, even doen waar ik zin in heb, zonder afgeleid te worden. De voortuin vaart er wel bij.

Jarig

Die avond gaan we naar school voor het diploma. Sjon heeft lang gewikt en gewogen, maar besluit vanwege drukte en (verwachtte) warmte in de school niet mee te gaan. Dat is een wijs besluit. Het is druk en het duurt vrij lang voordat de leerlingen van boven komen, waar ze hun diploma nagekeken hebben. Ze worden met gejuich en geklap binnengehaald, waar ze een speech krijgen. Daarna gaan we met de mentor, ouders en andere familie/vrienden en natuurlijk de geslaagden, naar een lokaal waar de leerlingen zelf hun diploma’s krijgen. Helaas zonder tekenmoment. Dat bleek boven al gedaan te zijn. Wel met een afscheidswoordje voor elke leerling en een roos. Hendrik krijgt een toespraak met een terugblik op het zware jaar. Dat was het, maar hij heeft het gehaald, de kanjer! De volgende dag krijg ik een prachtige foto van mezelf, waarop ik Hendrik fotografeer. En thuis gaat Sjon op de foto met een gediplomeerde zoon. We zijn reuze trots!

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht