Zorg

Meer luchtwegklachten in buurt veehouderijen

Mensen die dicht in de buurt wonen van een intensieve veehouderij, hebben vaker last van hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten dan personen die verder van die bedrijven wonen. Dat blijkt uit een gezondheidsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarover het programma Nieuwsuur bericht.

2008-02-28 00:00:00 WARMOND - Op boerderij De Eenzaamheid in Warmond maken Jan en Roos van Schie Goudse boerenkaas. De boerderij is alleen over water te bereiken. Van de melk van ruim 50 eigen koeien wordt bijna dagelijks kaas gemaakt. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Een woordvoerder van het RIVM bevestigt de berichtgeving. Uit het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) blijkt dat de longfunctie van omwonenden in een gebied met veel koeien, kippen en varkens met 2 tot 5 procent afneemt. De verminderde longfunctie is vooral te zien bij mensen die binnen een straal van 1 kilometer wonen van vijftien of meer bedrijven.

Longontsteking

In het onderzoek staat dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 1,5 procent van de bevolking een longontsteking krijgt. In de buurt van een pluimveehouderij is de kans groter: 1,65 procent in plaats van 1,5 procent. De verhoogde concentratie van ammoniak kan leiden tot een verminderende longfunctie. Dit is niet een direct gevolg van de ammoniak, stellen de onderzoekers, maar een gevolg van de fijnstofdeeltjes die ontstaan als ammoniak reageert met andere stoffen in de lucht.

Fijnstof

Het RIVM heeft drie jaar gewerkt aan het onderzoek in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Aan het onderzoek deden 2500 omwonenden mee. LTO Nederland liet weten dat het onderzoek ‘helderheid’ geeft over de gezondheid van omwonenden van veehouderijen. ,,We hebben de komende jaren nog een serieuze opdracht liggen om de uitstoot van fijnstof te verminderen. En dat kan”, zegt bestuurder Diergezondheid Toon van Hoof van LTO Nederland.

Milieudefensie vindt dat de overheid ,,de veestapel willens en wetens heeft laten groeien” en de economie boven gezondheid stelt. ,,De melkveehouderij draagt voor 50 procent bij aan de uitstoot van ammoniak”, aldus Milieudefensie. ,,Om het klimaat en de gezondheid van mensen te beschermen is krimp van de veestapel nodig.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht