Well-being

Kinderen en sociale media: ’Vraag wat je kind doet, met wie en waar’

Veel ouders maken zich zorgen over het internetgedrag van hun kinderen. Twee op de drie pubers hebben nare ervaringen met social media. Uren zijn ze in de weer met pc, laptop, iPad en mobieltje. Hoe erg is dit? En moet je er wat aan doen?
Twee op de drie pubers hebben nare ervaringen met social media.

Twee op de drie pubers hebben nare ervaringen met social media.

Maaike (14) zit met haar telefoon in de hand op de bank, haar benen opgetrokken. Op haar lippen een glimlach. Ze tikt razendsnel. Wat doet ze? Heeft ze contact? Met wie? Veel ouders ergeren zich groen en geel aan hun kinderen die hun ogen niet van het schermpje kunnen afhouden en niet meer in staat lijken een ‘gewoon’ gesprek te voeren.

Jongeren en sociale media

Kinderen zitten op Facebook en Twitter, sociale netwerken waar ze met Jan en alleman contact houden. ,,Van de jongeren gebruikt 91 procent sociale media’’, zegt Jarno Duursma (36) uit Groningen. Hij geeft trainingen en voorlichting over sociale media en kent als geen ander de geneugten en de gevaren.

Wanneer praten over sociale media?

Als ouders zich ergeren, moeten ze het gesprek met hun kinderen aangaan, zegt hij. Niet van: nu gaan we er even voor zitten en hebben we het er over. Nee. Juist als het kind het woord Facebook of Twitter noemt, of aan het What’sappen is, moet je de gelegenheid te baat nemen.
Belangstelling ,,Vraag wat je kind doet, met wie het spreekt, waar, en wie daar op zitten. Toon belangstelling. Vraag: ‘Kan ik dat ook doen of is dat gek?’’ En praat er vooral niet over als DIE sociale media of DAT internet, zegt hij. En zeg vooral niet dat er alleen maar onzin op staat. ,,Ten eerste is dat niet zo, ten tweede zijn sociale media alles voor kinderen. Dat moet je accepteren. Doe je dat niet, dan verlies je het.’’

Regels sociale media afspreken

Maar als ouder hoef je niet te accepteren dat je kind uren achter een beeldscherm zit. ,,Spreek met je kinderen in gezamenlijkheid regels af. Vraag: wat vind je fair? Ik hoorde een ouder die zei: mijn dochter mag na twaalf uur ’s nachts niet meer online. Dan ben je als ouder natuurlijk helemaal het spoor bijster. Je moet regels hebben: dan en dan de pc uit, de laptop uit, de iPad uit enzovoorts. En geen texting at the table zoals dat heet, geen sociale mediagebruik aan tafel.’’
Hoe begin je er over als je zelf nauwelijks weet hoe het werkt? Daarin hebben ouders een verantwoordelijkheid, zegt Duursma. Ze moeten zich er in verdiepen. ,,Als je wilt weten wat Facebook of Tumblr is, ga naar YouTube. Dat is de tweede zoekmachine ter wereld. Je vindt er uitleg en allerlei instructiefilmpjes.’’

Sociale Media tips voor jongeren

Hij raadt jongeren aan nooit iets op internet te zetten wat ze ook niet in de krant zouden zetten. Foto’s zijn riskant. Iemand die foto’s op internet zet, kan er van uit gaan dat ze overal komen te staan. Zuipende feestende jongens? Meisjes in bikini of sexy poses?
,,Er zijn mannen zat die internet afstruinen op zoek naar meisjes in bikini.’’ Ook op Facebook is het oppassen met foto’s. ,,Ik ken voorbeelden genoeg van afgeschermde Facebookpagina’s waar alleen vrienden op kunnen komen. Iemand kopieert je foto’s en plaatst ze ergens anders. Daar doe je echt niets aan.’’

Tweets worden bewaard

Jongeren die twitteren? Veel jongeren verwarren twitteren (openbaar) met what’s app (gesloten), zegt Duursma. Alle tweets, ook al is het lang geleden, zijn in principe terug te vinden. Jongeren die tweeten over ‘die kutschool’, ‘die kutstage’ of ‘dat kankerwijf’, verwijzend naar een lerares, kunnen van een koude kermis thuiskomen. De werkgevers van tegenwoordig googlen hun stagiaires en toekomstige werknemers. Staat er op internet iets dat het bedrijf niet aan staat, dan kunnen ze een werkplek wel vergeten.

Voordelen sociale media

Genoeg over de schaduwkanten van sociale media, want ze hebben natuurlijk tal van voordelen, anders zouden er geen miljoenen mensen en jongeren gebruik van maken. Het grote voordeel is dat je in een mum van tijd mensen en instellingen kunt vinden die verstand van zaken hebben. Of het nu gaat over voetbal, onbemande ruimtestations of je favoriete muziek.
Het mooie van de sociale media is ook dat jongeren worden gestimuleerd om creatief bezig te zijn, zegt Duursma. Ze kunnen filmpjes en foto’s maken en die op YouTube of fotosites zetten. ,,Contacten verwateren niet meer zo snel. Je blijft op de hoogte van wat iemand bezighoudt of doet, ook al zie je hem tijden niet. Basisschoolleerlingen kennen klasgenoten op de middelbare school al, nog voor ze er op zitten. Zo wordt de overgang naar het voortgezet onderwijs minder groot.’’

Sociale media opent wereld

Jongeren kunnen in contact komen met de hele wereld. ,,De wereld is een dorp.’’ Het mooie is ook dat de contacten door alle lagen en hiërarchieën van de samenleving gaan, zegt hij. ,,Jongeren en ‘gewone’ burgers twitteren met burgemeesters, bekende muzikanten, kamerleden en noem maar op. In hun gewone leven gebeurt dat niet. Wel in de sociale media.’’

 

Sociale media

Foto: NDC Mediagroep

Uitleg Facebook, Twitter, What’s App, Instagram

Facebook

Wat is het: Facebook is een wereldwijd netwerk om mensen met elkaar in contact te brengen. Gebruikers kunnen er chatten, filmpjes en foto’s op zetten en elkaar op de hoogte houden van wat hen bezighoudt. Jongeren zitten er al snel een uur per dag op. Facebook heeft wereldwijd één miljard gebruikers.
Voordeel: Je kunt gemakkelijk mensen zoeken met dezelfde interesses, kennis en ervaringen. Je kunt groepen maken. In een seconde zijn al je ‘vrienden’ op de hoogte van wat je meldt. Je kunt met iedereen gesprekken voeren en het is een uitstekend medium om humor te delen.
Gevaar: Je mag pas op Facebook als je dertien jaar bent, maar kunt dat omzeilen door in te vullen dat je ouder bent. Als je een open account hebt, kan iedereen lezen wat je er op zet. En wat eenmaal op internet staat, gaat er nooit meer af. Niet iedere vriend is een vriend: sommigen maken een account aan onder een andere naam.
Advies: Scherm je Facebookpagina af en laat alleen mensen toe die je kent. Wordt iemand vervelend dan kun je hem alsnog blokkeren (zonder dat hij/zij het merkt). Overigens: Het doel van het bedrijf Facebook is om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ze hopen daarom dat je zoveel mogelijk informatie over jezelf achterlaat, zodat ze je gericht advertenties kunnen sturen. Het bedrijf heeft psychologen in dienst om gebruikers lang online te houden. Want hoe langer iemand online is, hoe meer advertenties ze verkopen.

What’s App

Wat is het: What’s app is eigenlijk hetzelfde als een sms versturen, maar dan gratis. Je kunt ook groepen aanmaken (bijvoorbeeld van je sportclub, vrienden) en alleen hen berichten sturen.
Voordeel: Je kunt elkaar (gratis) berichten sturen en bent snel op de hoogte van iets. Je kunt er gemakkelijk foto’s, plaatjes en audioberichten mee verzenden.

You Tube

Wat is het: Op YouTube staan miljoenen filmpjes. Van muziek en sport tot en met onderwijs, kunst en techniek. Je kunt er ook zelf films op zetten.
Voordeel: Je kunt er alles op vinden en op zetten. Wil je gitaar of viool leren spelen, een dans onder de knie krijgen, lachen om iemand die iets doms doet, zoek je nieuws of wil je informatie over zweefvliegen, luchtdruk, je meest favoriete sporter of wil je weten hoe je ‘een bom’ maakt met azijn en bakpoeder? Echt: je vindt het allemaal op YouTube.
Advies: Als je iets tegenkomt wat volgens jou niet door de beugel kan, kun je dat melden. Als je je kind te jong vindt, ga samen filmpjes kijken.

Twitter

Wat is het: Met Twitter kun je een bericht van 140 tekens versturen aan mensen die je volgen. Deze volgers kunnen je bericht weer doorsturen (retweeten) aan hun volgers.
Voordeel: In korte tijd kan je bericht een groot publiek bereiken. Je blijft supersnel op de hoogte en hoeft niets te missen. Het is een goudmijn als je weet wat je zoekt.
Gevaar: Alles wat je tweet is altijd terug te vinden. Dus twitter je scheldwoorden, beledigingen of andere discutabele zaken: toekomstig werkgevers (en wie dan ook) weten dat altijd terug te vinden. Wie volgt je en wil je dat? Wil je het niet: verwijder hem door te klikken op ‘block’.
Advies: Zet je account op slot zodat alleen mensen die je toestemming geeft je tweets kunnen lezen. Of stuur een direct message, een persoonlijk bericht. Dat wordt alleen gelezen door de persoon aan wie je het stuurt.

Instagram

Wat is het: Gebruikers kunnen er foto’s mee maken, bewerken en koppelen aan sociale netwerksites.
Voordeel: Je kunt foto’s bewerken en deze gemakkelijk delen (Twitter, Facebook, Flickr, Tumblr) met je ‘vrienden’. Gevaar: Ook hier geldt: het is en blijft een openbaar netwerk. Wat je er op zet, blijft vindbaar.
Advies: Hou hun privacybeleid in de gaten. Instagram dreigde alle foto’s voor advertenties te willen gebruiken. Overigens: Instagram is een dochterbedrijf van Facebook. Het heeft meer dan honderd miljoen gebruikers, met een database van meer dan vijf miljard foto’s.

Regels voor sociale media

  • Ik doe niks in de digitale wereld wat ik ook niet in real life zou doen.
  • Ik zet geen persoonlijke gegevens online, zoals mijn naam, adres, telefoonnummer of e-mailadres.
  • Ik gebruik op websites of chatboxen (verschillende) nicknames in plaats van mijn echte naam.
  • Ik zet niet zomaar foto’s en gegevens van mezelf en anderen online.
  • Ik weet dat alles wat ik schrijf en plaats op internet in de toekomst terug te vinden zal zijn. Wat eenmaal op internet staat, gaat er nooit meer af.
  • Ik spreek nooit af met iemand die ik online heb leren kennen.
  • Ik Google mezelf regelmatig. Zo zie ik wat er online over mij te vinden is. (Bron: Biblionet)
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht