Voeding

Is volkoren brood beter dan bruin brood?

Regelmatig krijgt de redactie van Gezondheid & Co de vraag welk broodsoort nu eigenlijk gezonder is: bruin brood of volkoren brood. Hoogleraar Jaap Seidell beantwoordt de vraag.

Brood

Foto: Dagblad van het Noorden

Zo’n 30.000 jaar geleden werd door mensen geëxperimenteerd met water, gemalen graankorrels en een vuurtje. Daarbij ontstond een eerste vorm van brood. Voedzaam en lekker, maar lastig te maken. Pas na de introductie van de landbouw werden granen en brood basisvoedsel. Granen waren de eerste planten die werden gedomesticeerd.

Granen

Granen bevatten nuttige voedingsstoffen voor de plant zelf, maar ook voor de mens. Die zitten voornamelijk in de zemel en de kiem. Zemelen zijn vliesjes die de kiem beschermen tegen vocht en lucht. De kiem is eigenlijk het embryo van de plant. De zemelen bevatten naast vezel ook B-vitaminen en mineralen en sporenelementen. De kiem bevat vetten, antioxidanten, vitamine E en B-vitaminen.

Bij het maken van witbrood worden zowel de zemel als de kiem verwijderd. Daarmee verliest het graan het merendeel van de gunstige voedingsstoffen. Bakkers deden dat omdat klanten de vezel niet lekker vonden en het vet uit de kiem ranzig kon worden en daarmee de houdbaarheid van het brood verkortte.

Zo maakten ze van een gezond plantaardig voedingsmiddel een zetmeelrijk, maar voedingsstofarm product. Het is dan ook niet voor niets dat het Voedingscentrum aanbeveelt het wat granen betreft vooral te houden op volkoren graanproducten.

Verwarring

Maar er is toch veel verwarring over. Dat komt mede doordat in verschillende landen verschillende definities worden aangehouden van wat volkoren mag heten. In Nederland moet volkorenbrood uit honderd procent volkorenmeel bestaan, waarin de hele graankorrel is verwerkt. In de VS bijvoorbeeld mag brood al volkoren heten als het voor net meer dan de helft (51 procent) bestaat uit volkorenmeel en voor de rest uit bloem.

Bruin of volkoren

Veel studies naar de gezondheidseffecten van volkoren graanproducten zijn uitgevoerd in de VS en het is waarschijnlijk dat die studies door die andere definitie een onderschatting geven van de voordelen. Onderzoekers die alle bekende literatuur analyseerden, waaronder veel Amerikaanse studies, concludeerden dat mensen die gemiddeld drie of meer sneden volkorenbrood aten rond de twintig procent minder kans op hart- en vaatziekten hadden dan mensen die weinig volkorenproducten aten.

Bruinbrood is een onduidelijk product. Het kan in Nederland witbrood zijn met een bruine kleurstof, maar het kan ook een variërende hoeveelheid volkorenmeel bevatten. Aan de naam en kleur kun je de samenstelling niet aflezen. Zoals zo vaak met voedsel geldt ook hier: hoe minder bewerkt, hoe gezonder. Kies dus volkoren.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht