Zorg

Nederlandse vakantieganger: goede reisapotheek voorkomt veel ongemakken

Nederlanders die in het buitenland medicatie nodig hebben voor gezondheidsklachten, kunnen te maken krijgen met een ander aanbod aan werkzame stoffen in medicijnen. Een taalbarrière maakt het extra lastig om een goede oplossing voor je klacht te verkrijgen of dosering ervan te achterhalen, aldus Neprofarm. Extra belangrijk dus om goed voorbereid op vakantie te gaan.

medicijnen, pillen, apotheek

Ook in het buitenland kun je last krijgen van alledaagse gezondheidsklachten zoals verkoudheid, diarree of een oorontsteking. Goed voorbereid op vakantie gaan door medicatie voor veelvoorkomende klachten mee te nemen, voorkomt veel zorgen en een bezoek aan de lokale apotheek. Daarbij speelt de taalbarrière een belangrijke rol: niet alleen is het dan lastiger om klachten goed uit te leggen, maar ook het bestuderen van de bijsluiter is een uitdaging.

Bovendien: hoewel het verschil tussen (vrij verkrijgbare) geneesmiddelen binnen de EU kleiner wordt, zijn bijvoorbeeld in het buitenland andere middelen (vrij) verkrijgbaar dan in Nederland.

‘Bereid je voor’

Er zijn meerdere maatregelen die de reiziger kan nemen om niet in een situatie te komen waar hij afhankelijk is van buitenlandse gezondheidsrichtlijnen.

Bernard Mauritz, algemeen directeur van Neprofarm: “De belangrijkste is: gebruik je gezonde verstand en bereid je voor. Als je weet dat jij of iemand in je reisgezelschap vaak oorpijn krijgt van het zwemmen, en je gaat naar de zee of een camping met zwembad, neem dan iets mee dat dit kan voorkomen of verhelpen. Hetzelfde geldt voor muggenbeten, reisziekte, allergieën, overgeven of diarree en andere veelvoorkomende gezondheidsklachten. Mocht het nou zo zijn dat je toch een geneesmiddel in het buitenland nodig hebt, vraag dan naar de werkzame stof. Even zoeken op internet of een belletje naar je eigen apotheek geeft al snel meer inzicht in wat je gaat gebruiken. Het is bovendien altijd een goed idee om een lijst met geneesmiddelen die je al gebruikt achter de hand te hebben en de originele bijsluiters. Bij twijfel, neem je altijd contact op met je Nederlandse huisarts of apotheker.”

Neprofarm

Neprofarm is de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Neprofarm vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Tot dit assortiment behoren zowel de reguliere zelfzorggeneesmiddelen als de homeopathische, fytotherapeutische en antroposofische geneesmiddelen.

Ook gezondheidsproducten zoals voedingssupplementen en kruidenpreparaten én zelfzorgproducten die onder de wetgeving voor medische hulpmiddelen vallen, worden door de leden van Neprofarm op de markt gebracht.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht