Zorg

Zelfstandig ondernemer die nier doneert wacht financiële strop

Gerda Boelens (41) uit Huis ter Heide heeft de ziekte van Wegener (GPA). Ze zou graag een makkelijker leven willen en dat zou ze kunnen krijgen door een ‘nierdonatie bij leven’. Maar zelfstandig ondernemers die geschikt zouden zijn, krijgen de operatie wel vergoed maar het inkomensverlies niet.

2011-05-12 11:09:53 Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben ruim vijfenhalf miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. ANP XTRA FRANK VAN BEEK

Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Op dit moment hebben ruim vijfenhalf miljoen Nederlanders hun keuze geregistreerd in het donorregister. ANP XTRA FRANK VAN BEEK

De ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte. Gerda loopt er al twintig jaar mee rond. Toen ze 21 was, werd de diagnose gesteld. Toen was haar nierfunctie nog 60 procent. In 2006 vlamde de ziekte opnieuw op en bleken haar nieren nog voor 30 procent te werken. Ongeveer een jaar geleden werd geconstateerd dat Gerda’s nieren nu wel heel hard hun best moeten doen: ze werken nog voor 12 tot 16 procent. “Tussen de 8 en 12 procent komt dialyse in beeld”, weet Gerda.

Dialyse zou haar bestaan als melkveehouder ernstig beperken. Daarom onderzochten zij en haar man de mogelijkheid van een ‘nierdonatie bij leven’. Haar man zou dan één van zijn nieren doneren. “Helaas bleken we niet passend.” Bovendien kwamen ze erachter dat het voor zelfstandig ondernemers eigenlijk niet te doen is om een orgaan te doneren.

“Veel zelfstandig ondernemers hebben een arbeidsongeschiktheidsverzekering die niet wil uitkeren, omdat een nierdonatie vrijwillig is. Bovendien betalen sommige verzekeringen pas uit na drie maanden ziekte. Terwijl een donor na zes tot acht weken weer op de been is. Daar heb je dus niks aan.”

Geen potje voor ondernemers

Als Gerda haar man geschikt zou zijn geweest, zou hij zes tot acht weken vervangen moeten worden door een ander. “Ik zou dan zelf ook niets kunnen, met net een nieuwe nier.” Niet alleen het bedrijf moet dan door een ander gerund worden, een baan van zo’n zeventig uur per week, ook het gezin moet draaiende gehouden worden.

“Als melkveehouder heb je daar echt geen potje voor. Maar er is dus ook geen speciaal potje voor ondernemers om dit op te vangen. Als je in loondienst bent en je besluit een nier te doneren, ga je in de ziektewet. Als je opgeknapt bent, is je baan er nog en ga je gewoon weer aan het werk”, schetst Gerda.

Gerda haar zussen zouden misschien geschikt kunnen zijn als donor, maar ook die zijn zelfstandig ondernemer. “Je kunt dat dus ook niet van hen vragen. Je vraagt hen in feite om niet alleen een nier te doneren, wat ook echt niet niks is, maar ook om een groot financieel offer te brengen. Waardoor ze misschien wel hun bedrijf verliezen.”

Inkomensverlies vóórfinancieren

Een pasklare oplossing is er daarom nu niet voor Gerda. Het alternatief is dialyseren. “Dan zou ik vier keer per week naar het ziekenhuis moeten, of er komt vier keer per week een verpleegkundige aan huis, of mijn man en ik zouden een cursus moeten volgen om het zelf te doen. Dan moet je dus een dialyse-apparaat thuis hebben. Dat kost allemaal ontzettend veel geld en dat jarenlang. Het is voor de maatschappij veel goedkoper om de kosten op te vangen van een zelfstandig ondernemer die een nier doneert. Ik vind het daarom heel raar dat er geen potje is om inkomensverlies bij donatie voor te financieren.”

Een nier van een overledene komt vaak pas in beeld als je dialysepatiënt bent weet Gerda. “Toewijzing van een nier krijg je namelijk door middel van punten. Als je nog niet dialyseert heb je geen of weinig punten en is de kans op een donornier nihil. Bovendien gaat een ‘levende nier’ gemiddeld langer mee: tussen de 18 en 22 jaar, terwijl een nier van een overleden donor gemiddeld tussen de 8 en 12 jaar meegaat. Dat scheelt een operatie, als je nog jong bent. Tijdens dialyse ga je daarnaast in conditie achteruit, daarom adviseert het ziekenhuis om te transplanteren voordat dialyse nodig is.”

Al deze factoren bij elkaar maken het plaatje duidelijk: een ‘levende nier’ is de beste optie voor Gerda. ,,Maar een levende donor moet je zelf opzoeken, en dat is dus heel moeilijk. En nog moeilijker als de steeds grotere groep zelfstandig ondernemers het vanwege financiële redenen niet kunnen doen.”

Klaar voor transplantatie

Twee hardwerkende nieren in het lichaam van een hardwerkende vrouw. Jarenlang hielden ze het vol en was de ziekte iets wat Gerda bij zich droeg, maar waar ze mee kon leven. Nu wordt de last zwaarder.

Gerda Boelens en haar man zijn melkveehouders.

Gerda Boelens en haar man zijn melkveehouders.

“Normaal ging ik elke drie maanden naar het ziekenhuis, nu ben ik er veel vaker. In het UMCG zijn ze gespecialiseerd in de ziekte van Wegener. Op de nierfalenpoli ben ik gekeurd om klaar te zijn voor een niertransplantatie. Ik ben er nu veel intensiever mee bezig en dat vergt veel energie. Ik verheug me op een nieuwe nier, maar aan de andere kant weet ik nu wat ik wel en niet kan. Al wordt dat wel minder. Ik ga bijna elke middag even een uur liggen en als ik zondags iets leuks wil doen, ben ik maandags kapot. Veel mensen weten dat niet, ik loop niet met mijn ziekte te koop. De andere kant is dat daardoor niemand weet hoe ik mij voel.”

Klaar voor een transplantatie, maar geen nier beschikbaar. Wat nu? “Afwachten. En dat is best wel lastig. Ik weet niet hoe het verder gaat, ik heb nu geen rust. Lag er maar een plan klaar, dan zou ik weten waar ik aan toe ben.”

Tekst: Tine van Knijff

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht