Zorg

Ouderen krijgen extra hulp bij het tanden poetsen

Zo’n zevenhonderd instellingen in de ouderenzorg hebben het afgelopen jaar poetsinstructiekaarten aangevraagd bij de KNMT, de beroepsvereniging voor tandartsen. Met behulp van de kaarten kunnen ze hun cliënten ondersteunen bij het poetsen van hun gebit of kunstgebit.

fd gez Mondzorg voor ouderen

In totaal verspreidde de KNMT ruim 10.000 van de kaarten met tips om het gebit gezond te houden.
De kaarten gingen naar een kleine 700 organisaties, zoals verpleeghuizen, zorggroepen, woonzorgcentra en thuiszorg, vaak met meerdere locaties. Behalve instellingen toonden ook paramedici, mantelzorgers, tandartsen en mondhygiënisten interesse in de poetskaarten.

Mondgezondheid matig

Wolter Brands, voorzitter van de KNMT: “Wij schatten dat hiermee op ruim 1.000 extra plekken in heel Nederland aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Dat is heel goed nieuws voor de mondgezondheid van veel ouderen. En nodig ook, want die is, zo blijkt uit onderzoek, vaak matig tot onvoldoende. Terwijl een gebit waarmee je goed kunt eten, praten en lachen zowel voor je gezondheid als je welzijn onmisbaar is.”

Het poetskaartenproject is een van de manieren waarop tandartsen werken aan het verbeteren van de gebitten van ouderen. Samen met andere zorgverleners en patiëntenorganisaties hebben ze verschillende projecten geïnitieerd om ervoor te zorgen dat de mondgezondheid van ouderen verbetert.

De KNMT blijft de poetsinstructiekaarten aanbieden als download op www.knmt.nl/poetsinstructie

De kaarten zijn ontwikkeld door TNO en uitgegeven door de KNMT samen met Zorg voor Beter.

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht