Zorg

Administratieve taken langdurige zorg kosten jaarlijks vijf miljard euro

Zorgprofessionals in de langdurige zorg besteden 25% van hun tijd aan administratieve taken. Dit komt neer op ruim 100.000 voltijdbanen, oftewel een kostenpost van ruim vijf miljard euro per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot onder ruim 2.200 zorgprofessionals in de langdurige zorg.

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Bijna negen op de tien medewerkers die directe zorg verlenen in de langdurige zorg (gehandicaptenzorg, verpleging, verzorging & thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg), ervaren die administratieve taken als belastend. Zelf vinden ze 15% acceptabel.

“Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat het aandeel van de tijd die zorgprofessionals besteden aan administratieve taken en de mate waarin zij dit als belastend ervaren, sterk toenemen naarmate ze een groter aantal uren per week werken”, aldus Marvin Hanekamp, adviseur bij Berenschot en een van de onderzoekers.

Decentralisatie

Veel zorgaanbieders stellen dat de administratieve belasting van medewerkers is gestegen als gevolg van de decentralisaties die in 2015 zijn doorgevoerd. Gemeenten zijn daarmee onder andere verantwoordelijk geworden voor diverse zorgtaken en maken hierover afspraken met zorgaanbieders. Daardoor is in de ogen van zorgaanbieders niet alleen het aantal financiers toegenomen, ook ontbreekt volgens hen eenduidigheid tussen gemeenten als het gaat om eisen aan registratie en verantwoording.

“Niet alleen de overheid, ook de zorgorganisaties zelf kunnen de administratieve belasting aanzienlijk verlagen”, zegt Hanekamp. “Bijvoorbeeld door onnodige administratie te schrappen, administratieve processen slimmer in te richten en deze te ondersteunen door middel van gebruiksvriendelijke software.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht