Zorg

Over leven en dood: Slotcouplet -Column longarts Sander de Hosson

Hartje zomer. Begin augustus. Nederland viert vakantie. We zitten in het zachtroze ochtendlicht op zijn kamertje, in een achterafhoek van de verpleegafdeling. Hij is net 32 jaar en doodziek. Ik zit naast zijn moeder en zijn vriendin. Achter mij, met ingehouden adem, zitten de coassistent en verpleegkundige.

ASSEN: Longarts Sander de Hosson gaat columns schrijven voor Gezondheid en Co. Verschillende foto’s voor bij zijn column. 8 km Copyright: Marcel Jurian de Jong

Marcel Jurian de Jong

De man zit weggedraaid van ons, aan zijn tafel. Hij is zichtbaar benauwd en heeft de handen voor zijn ogen geslagen. Ik kijk naar zijn gebogen rug en tel zijn ademfrequentie: 30 à 35 keer per minuut. Het raam staat open. Een zoete zomergeur valt binnen. Het contrast tussen dat prachtige buiten en de rauwe werkelijkheid hier binnen overvalt me.

Weken ervoor had ik hem bekend dat ik hem graag mocht. Ik had dat achteraf niet zo professioneel gevonden. Maar hij had het erg gewaardeerd. Het is een charmant type. Het type dat de gangmaker is op net iets te saaie feestjes. De dood is altijd rauw. Maar de dood van iemand die zo jong is en zo midden in het leven staat is een gruweldaad van de natuur. ,,Natuurlijk neem ik dit mee naar huis’’, had ik de co-dokter in alle eerlijkheid geantwoord.

Hij heeft een grote tumor in zijn long met uitzaaiingen in zijn botten en lever. ,,Ook in mijn hoofd’’, had hij zich vertwijfeld afgevraagd toen ik de MRI-cerebrum had voorgedraaid. De laatste maanden hadden we chemokuur op chemokuur geprobeerd. Hoogleraren hadden zich ermee beziggehouden. Niets hielp. De angst voor de dood was continu voelbaar geweest. Dexamethason. Pemetrexed. Etoposide. Erlotinib. En nog wat exotische namen. Allemaal zinloos.

De kanker woekerde zonder genade en had zijn eens imposante lichaam afgetakeld tot de gebroken man die voor ons zit. De laatste weken is hij erg benauwd geworden. Hij kan niet meer liggen, omdat hij dan het gevoel krijgt te stikken. Het komt door uitzaaiingen in zijn hartzakje die er meedogenloos voor zorgen dat een fatsoenlijke terugstroom van bloed naar het hart onmogelijk is. Fatsoen, een woord dat in het vocabulaire van kanker ontbreekt. De diagnose is Pericarditis carcinomatosa. Latijn voor afschuwelijk.

De laatste twee dagen nestelt hij zich aan een eettafel. En daar zit hij nu, 24 lange uren per dag, hij slaapt met zijn hoofd op de tafel, liggen in bed is absoluut onmogelijk. Toen ik zei dat ik deze situatie mensonterend vond, had hij bits gereageerd: ,,Ik blijf tot het laatste moment bij mijn vriendin. Met mijn volle bewustzijn.’’ Hij heeft de morfine al ontelbare keren geweigerd, ondanks de uitleg dat hij er niet suffer van zou worden. Stoïcijns had hij niets meer gezegd. Zijn karakter, hoe stom ik zijn weerstand tegen morfine ook vond, dwingt respect af.

Zijn vriendin kijkt me aan. Ze is eind 20, een prachtige vrouw. Haar gezicht is gebroken. Zij houdt zijn hand vast, als ze mij de vraag stelt waar dit gesprek eigenlijk om begonnen was. ,,Kan het nog, dokter? Kunnen wij nog trouwen?’’ Minutenlang praten we over het einde. Over zijn dood die nabij is. ,,Het daverende slotcouplet is aanstaande”, luidt zijn beeldende en pijnlijke samenvatting. Na al die maanden van struisvogelpolitiek geeft hij nu eindelijk ronduit toe dat het erop zit. Dat de tijd op is. We kijken elkaar mistroostig aan. We weten beiden allang dat het sterven begonnen was. Mijn ogen glijden langs het kaartje om zijn arm. Hij heeft hetzelfde geboortejaar als ik. Ik wist dat maar al te goed. 1977.

,,Natuurlijk gaan we regelen dat jullie hier kunnen trouwen’’, zeg ik. ,,Maar dan moet het wel een beetje snel. Eigenlijk gewoon heel snel. Vandaag. Geen dag later.” Ik heb werkelijk geen flauw benul of dat wel kan.

Daar staan we dan. Op de gang. De coassistent belt direct het gemeentehuis van het nabijgelegen dorp. We krijgen de afdeling burgerzaken aan de lijn en ik zet mij schrap voor allerlei bureaucratische rompslomp en god-weet-wat-voor belachelijke vragen. De werkelijkheid is totaal anders. Na het hele verhaal gedaan te hebben, blijkt dat alle deuren direct opengaan. De burgemeester wordt voor de benodigde handtekeningen uit een belangrijk raadsoverleg gebeld. Een leger ambtenaren is acuut beschikbaar voor raad en daad.

,,Paspoorten niet aanwezig?’’, zegt de mevrouw van de gemeente. ,,Boeie’’, zegt ze in één adem. Wauw. In nog geen 50 minuten regelen we samen een gehele trouwceremonie inclusief getuigen en een trouwambtenaar. Het hoort vast allemaal niet bij mijn taakomschrijving. Maar what the heck! Aan het eind van de middag kunnen ze trouwen.

Ondertussen rukt de halve facilitaire staf van het ziekenhuis uit om een stilteruimte om te toveren tot trouwkapel. De keuken maakt een taart. Ongelooflijk. Dit is zorg. Dit is waar zorg om gaat. De uren schieten voorbij. Door de ramen zien we in de verte de zon langzaam achter de bomen zakken. In het zachtoranje schijnsel staat ze naast hem. Hij zit, en is heftig benauwd, maar intens gelukkig. Hun handen zijn gevouwen. In elkaar. Het maakt op mij en op alle aanwezigen een nooit meer uit te wissen indruk.

In de enkele maanden van zijn ziekte hebben deze twee mensen een indrukwekkend niveau van eenwording bereikt. Vol kracht en liefde stemmen ze in met de huwelijksbelofte en zweren trouw tot ver, ver na die dood. Aan het einde van zijn leven rest niets meer dan liefde. De coassistent wenkt mij. Een betraand gezicht. Samen lopen we weg. We huilen. Op de gang. Dat mag als professional natuurlijk vast niet. Het interesseert me geen fluit.

Diezelfde nacht overlijdt hij. Aan tafel. Maar naast zijn vrouw.

Kijk voor meer informatie op de site van agora.
Twitter: @shossontwits

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. In de rubriek Op leven en dood beschrijft hij elke maand zijn ervaringen in persoonlijke verhalen. 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht