Zorg

Nachtbraken en een surprise – Column ALS Mariska van Gennep

In het weekend houden we een surpriseparty voor Hendrik, die verderop in die week 16 wordt. Zijn beide zussen hebben ook zo’n party gehad en hij rekent er op. Alleen weet hij gelukkig niet wanneer, hij denkt dat we dit na zijn echte verjaardag doen.

blog 39 slingers

Uitnodigingen

Een vriendin uit zijn klas is zo lief geweest om klasgenoten uit te nodigen en van Hendrik zelf heb ik lang geleden een telefoonnummer ontfutseld van iemand van zijn atletiekvereniging. Deze jongen zorgt voor de uitnodigingen naar zijn sportmaten, super vind ik dat.

Slingers

Op de avond zelf stuur ik Veerle en Hendrik op pad voor een ijskoffie, waar ik zogenaamd zin in heb. Zo hebben we het huis leeg om slingers op te hangen en de jongelui binnen te laten, zonder dat Hendrik het in de gaten heeft. Sjon geeft me heel lief aanwijzingen waar de slingers altijd bevestigd worden, hij deed dit altijd. De binnengekomen jongens helpen me even, ik ben een stuk kleiner. Dan bel ik Veerle en geef aan dat iedereen er is. Helaas hoort Hendrik dat “er mensen achter de bank gaan zitten”. Hij krijgt iets in de gaten.

blog 39 16

Optocht vol liefde

Bij thuiskomst is het toch een grote verrassing. Op mijn “SURPRISE” komt iedereen tevoorschijn en zoveel mensen had hij niet verwacht. Twee sterke jongens helpen nu om Sjon’s sta-op-stoel te tillen naar het huis van onze bevriende buurman. Veerle duwt de rolstoel en ik neem het beademingsapparaat mee. Een optocht vol liefde, omschreef een buurvrouw dit later. Wij zijn uit huis, de jongelui kunnen feesten. De volgende dag komt Hendrik naar me toe en ik krijg een enorme knuffel, omdat dit zo’n grote verrassing voor hem was. Hij vond het te gek. Missie geslaagd!

Slapeloze nachten

De laatste weken worden de nachten moeilijker voor Sjon. Hij gaat vaker rechtop zitten, omdat hij het warm en/of benauwd heeft. Soms kan ik hem helpen door het slijmapparaat aan te zetten. Een andere keer word ik wakker door valse lucht die langs het masker gaat, het lijkt op enorm snurken. Dat is voor een keer niet erg, alleen mijn nachten worden erg onderbroken, ik merk dat ik steeds vermoeider word. Ik stuur een email naar de maatschappelijk werker en de verpleegkundige van het ALS team. Ze reageren direct, ik mag er niet aan onderdoor gaan. (Was ook niet mijn bedoeling 😉 vandaar mijn mailtje). Ze nemen contact op met de huisarts en we plannen een gesprek. De opties zijn: een hospice, de unit of eerst in huis een oplossing zoeken, bijvoorbeeld dat thuiszorg hier slaapt en als er iets is, zij naar Sjon kunnen gaan. Dat laatste hoeft niet elke nacht, maar wel zo dat ik af en toe een goede nachtrust krijg. Ook met thuiszorg plan ik een gesprek over wat zij aan nachtzorg kunnen gaan bieden. De huisarts belt over dat ze contact gehad heeft met het hospice. We hebben een heel fijn gesprek. Ze vertelt, waar ik zelf ook al over nagedacht heb. Ze zegt: “Je doet het zo goed, het is jammer als Sjon wel uit huis gaat, misschien krijg je er straks veel spijt van”. Die woorden galmen na. Ik weet dat ze gelijk heeft.

Puzzelkoning

De volgende dag heeft Sjon een oplossing voor al mijn gepuzzel met bedden en slaapkamers. Ik had diverse varianten bedacht, maar die van hem vind ik ronduit het best. Hij wil beneden slapen in de woonkamer, zijn bed komt waar nu mijn bureau staat. En mijn bureau kan dan naar de slaapkamer. Nu nog bedenken waar we de thuiszorg herbergen. Dat komt wel in het overleg. Een unit ben ik (nog) niet aan toe.

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht