Zorg

Zorgkosten ziekenhuispatiënt verder gestegen

De zorgkosten per patiënt in ziekenhuizen zijn in 2015 weer verder gestegen. Dit komt vooral door duurdere medicijnen en toename van specialistische zorg. Dat blijkt uit een analyse van jaarverslagen van 79 ziekenhuizen (95 procent van de sector) door inkoopcoöperatie van zorg, IntraKoop, en accountantsbureau Verstegen die maandag verschijnt.

2010-06-23 00:00:00 ZOETERMEER - ILLUSTRATIE. Kosten en de zorg. Maatregelen stijgende kosten gezondheidszorg. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De kosten per patiënt zijn in 2015, net als voorgaande jaren, harder gestegen dan de bedrijfsopbrengsten van ziekenhuizen. De patiëntgebonden kosten namen in 2015 toe met 5,8 procent (4,9 miljard euro). In 2014 namen deze kosten nog toe met 4,8 procent.

,,Uit onze cijfers blijkt dat bijna 38 procent van de patiëntgebonden kosten bij ziekenhuizen wordt besteed aan medicijnen”, stelt IntraKoop-directeur Frank Kaptein. Volgens hem steeg vooral het gebruik van dure geneesmiddelen. Ook verstrekken de ziekenhuizen nu de medicijnen die voorheen werden vergoed vanuit het zogenoemde geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Ondanks stijging van de zorgkosten en bedrijfslasten presteerden de betrokken ziekenhuizen in 2015 financieel wel veel beter. Samen boekten de ziekenhuizen een nettoresultaat van 541 miljoen euro. Dat is bijna 100 miljoen meer dan in 2014.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal ziekenhuisopnamen in 2015 is afgenomen met 1,5 procent naar 1,6 miljoen opnamen. Het aantal poliklinische behandelingen met 4,8 procent afgenomen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht