Hooikoorts? Je behandeling kan veel beter. Een paar goede tips!

Bijna een op de vier Nederlanders heeft last van hooikoorts; een soort verkoudheid met tranen en jeuk, die ontstaat als allergische reactie op pollen – de stuifmeelkorreltjes van grassen, bomen of planten.

Hooikoorts

Wat te doen tegen hooikoorts?

Er is van alles tegen te doen, van pilletjes en sprays tot injecties, maar er zijn ook middelen op de markt die niet of nauwelijks werken. “Patiënten krijgen vaak niet de goede behandeling, er is veel te verbeteren”, vindt allergoloog Hanneke Oude Elberink.

Voor de meeste hooikoortspatiënten zijn de klachten vooral vervelend, maar een deel kan van hooikoorts flink ziek worden. Soms worden niet alleen de neus en ogen aangedaan, maar zijn er ook astmatische klachten. Bovendien kan er door een kruisreactie van de eiwitten in het stuifmeel met eiwitten in de voeding een voedselallergie ontstaan.

Hooikoorts van berkenpollen

Wie bijvoorbeeld allergisch is voor berkenpollen, kan een heftige reactie krijgen bij het eten van appel, wortel, tomaat of diverse andere groentes, fruit of noten. Deze kruisallergie komt meestal alleen voor bij rauwe groente of fruit. Als het gekookt is, zijn de eiwitten dusdanig veranderd dat de allergie niet meer optreedt.

Net als bij andere allergieën lijkt de groei van het aantal patiënten iets te maken te hebben met de westerse leefstijl, al is er nog geen sluitende wetenschappelijke verklaring. Het lijkt een combinatie van het minder buiten leven, minder bewegen, meer antibiotica en roken.

Het menselijke afweersysteem raakt soms in de war en reageert zwaar overdreven op stuifmeeldeeltjes in de neus, die op zichzelf helemaal geen kwaad kunnen.

Naar dokter met hooikoorts?

hooikoorts

Wie denkt last te hebben van hooikoorts hoeft niet per se naar de dokter. Er is in de drogisterij en supermarkt van alles te koop, want veel hooikoortspilletjes zijn geen officiële geneesmiddelen waarvoor de dokter een recept moet geven. Een deel van de middelen zat altijd in de hoek van de homeopathie en natuurgeneeskunde.

“Vaak gewoon slootwater”, meent Oude Elberink. “Het is absurd dat het in de loop der jaren zo gegroeid is”, vindt immunoloog Antoon van Oosterhout. “Sommige mensen wantrouwen alle middelen nu en dat is jammer, want er zijn ook veel pillen en sprays die wel degelijk goed werken.”

Behandeling tegen hooikoorts

Allergoloog Oude Elberink wijst erop dat patiënten niet altijd de juiste behandeling krijgen. “De praktijk is dat doktersassistentes iets voorschrijven, in plaats van de huisarts zelf, terwijl er betere middelen zijn. Patiënten zelf kunnen hun medicatie ook consequenter gebruiken.

Dagelijks, ter voorkoming van klachten, in plaats van pas wanneer ze al klachten hebben. Daarnaast zouden meer mensen immunotherapie kunnen krijgen, na een goede diagnose.”

Grofweg zijn er vier soorten behandelingen tegen hooikoorts:

 • cromonen
 • antihistaminica
 • steroïden
 • immunotherapie.

De cromonen en antihistaminica zijn verkrijgbaar bij de drogist. Cromonen (Prevalin) leggen als het ware een beschermlaag rond de cellen die reageren op het stuifmeel. Het zijn niet zulke krachtige middelen en ze werken pas geleidelijk. Ze hebben geen bijwerkingen. Cromonen moeten beslist dagelijks worden gebruikt voor het beste resultaat.

Antihistaminica werken sneller. Ze blokkeren de stof histamine, die vrijkomt bij een allergische reactie, als blaasjes in cellen in de neus geïrriteerd raken door het stuifmeel.

hooikoorts

Je kan ze bij een aanval gebruiken maar ze werken beter als je ze elke dag innneemt.

Een derde groep middelen is vooral voor als de hooikoorts langer aanhoudt en er een ontsteking ontstaat. Dit zijn steroïden, hormonen, die werken als ontstekingsremmer. Ze worden meestal toegediend in de vorm van een neus- of longspray en je moet ze langere tijd achter elkaar gebruiken.

Ze kunnen ook in combinatie met antihistaminica worden geslikt en werken dan nog beter.

Een vierde behandeling is de zogenoemde immunotherapie oftewel desensibilisatie. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid pollen toegediend, waarbij de hoeveelheid langzaam wordt opgevoerd. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen de pollen en de volgende keer dat je het stuifmeel inademt, ontstaat er geen allergische reactie meer. “Zie het als een herprogrammering van de cellen”, legt Van Oosterhout uit.

Immunotherapie en hooikoorts

Immunotherapie is de meest veelbelovende aanpak van hooikoorts, vindt Van Oosterhout, omdat het de oorzaak aanpakt. “Het voordeel is het langdurig werkt zodat je niet elk seizoen opnieuw moet.” Van Oosterhout en zijn team zijn bezig met de ontwikkeling van een betere vorm van immunotherapie, met naast de deeltjes stuifmeel ook toevoegingen, zogeheten adjuvantia, die de werking versterken.

Soorten medicatie bij hooikoorts

 • Cromonen, neusspray (bijvoorbeeld Prevalin), houden het vrijkomen van antistoffen tegen;
 • Antihistaminica, zowel via de arts als bij de drogist verkrijgbaar, blokkeren de effecten van histamine;
 • Steroïden, gaan ontsteking tegen, in de vorm van longpufjes of neusspray;
 • Immunotherapie, oftewel desensibilisatie; in de vorm van injecties of smelttabletten. Druppels werken niet.

Diagnose hooikoorst

Wie langdurig last heeft van hooikoorts doet er goed aan een echte diagnose te laten doen bij een arts. Meestal krijgt de patiënt dan kleine injecties met een minieme hoeveelheid van diverse pollen. Als een prik leidt tot een zwelling, is de patiënt blijkbaar allergisch voor die specifieke stof.

 

 

Door Arend van Wijngaarden, redacteur Dagblad van het Noorden

Comments

 1. Tip uitgeprobeerd: Vaseline in neusgaten smeren. leek naast antihistaminica te helpen.

 2. vaseline trekt juist de pollen die dan gewoon vast geplakt raken en ophopen lijkt mij…

  • nee het helpt wel degelijk… zie het als een 15 tot 20 % minder last van de pollen… waarom? nou vaseline helpt hierbij de pollen tegen te houden zodat deze niet de slijmvliezen bereiken. alle beetjes helpen, volg dus ook zodanig meerdere opties op zodat je zicht/voelbaar minder last krijgt van de allergische reactie!

 3. Drinken van brandnetelthee helpt echt!!

 4. Cafeine en chocola helpt

 5. Ik heb goede ervaring met acupunctuur, naar jarenlang hooikoorts met 6 behandelingen er vanaf. top!

 6. chocolade wekt net zoals graskaas en het drinken van kruidenthee juist hooikoorts op. Het klopt dat voedingsmiddelen bijdragen aan de reactie op hooikoorts. Dat is voor iedereen persoonlijk. De een op dit de ander op dat.

 7. Ook doe ik altijd vaseline in mijn neus. Ik dacht nog aan die nieuwe oogdruppels van dr Vogel, dat helpt me echt naast de vaseline. En ik hoorde bij de apotheek dat hooikoorts steeds eerder begint in het jaar, zodat heel veel mensen denken aan een “gewone” alllergie, terwijl het dus hooikoorts is.

 8. Immunotherapie wordt dit vergoed door de zorgverzekering (aanvullend)?

 9. Hieke Herder says:

  HOOIKOORTS kan uitstekend behandeld worden met QUANTUM-TOUCH-therapie. Eén of twee behandelingen is meestal voldoende om vrij van klachten te worden.

 10. Sinds kort pas last van hooikoorst en echt benieuwd wat er nu werkt. Honing eten misschien?

  • D weerdenburg says:

   Pissenbedden heb ik ook geprobeert. Vond t vooral erg geestig maar niet mijn ding.

   Wat voor mij wel helpt is SnizTop. Het fijne is vooral dat het natuurlijk is en geen bijwerkingen heeft. en uiteraard dat het erg goed helpt 🙂

 11. ik heb ook hooikoorts-.-

 12. marga Kruyt says:

  Ik heb al jaren last van hooikoorst en alle mogelijke medicijnen geslikt ook immuuntherapie gehad , maar daar reageerde ik extreeem op dus dit is gestopt.
  Mijn lichaam is nu gewoon moe en dan helpt eigen alleen maar prednison.
  Ik ben benieuwd naar de QUANTUM-TOUCH therapie die hier bovengenoemd staat.
  Verder zie ik wijzing toegevoegde waarde in bovenstaande tekst, de uitleg van hooir koorts en medicatie is wel goed.

 13. Ik heb dit jaar voor het eerst heel erge hooikoorts gehad en gewone middeltjes gaven erg veel bijwerkingen, dus ben ik op advies van een vriendin elke ochtend een pissebed gaan eten. Dat heeft me ervan af geholpen. In de loop van een week was het helemaal over, terwijl de pollenalert nog steeds rood gaf.

 14. In het artikkel word er verteld dat de toename van hooikoorts ligt aan onder andere slechte leefgewoonte van het westen. Maar helaas hebben we geen keus. Het begint al bij het besproeien van chemicaliën op onze voedsel op het landbouw. Als ze daar nou eens mee stoppen dan hoeven ze geen nieuwe medicijnen uit te vinden en onderzoeken te verrichten.
  Krijg steeds meer het gevoel dat we expres ziek worden gemaakt zodat we gedwongen worden om geld uit te geven aan onze gezondheid.
  Want het draaide nou eenmaal allemaal om geld en niet om onze gezondheid.

  • Het zal zeker aan onze westerse leefstijl liggen. In landen die de afgelopen decenia verder zijn verwesterd en waar men de westerse eet- en leefgewoontes heeft overgenomen, komen steeds meer allergieën voorkomen. Alle toevoegingen aan ons voedsel, de chemicaliën waarmee het voedsel wordt besproeid en de antibiotica waarmee vee wordt behandeld, zullen daar zeker aan bijdragen. De hierboven genoemde redenen cq vermoedens echter niet, als iemand die nooit gerookt heeft, genoeg beweegt en ook altijd veel buiten is.

 15. In die zuiderse landen heet met uiteraard geen hooikoorts … daar groeit immers geen gras!

 16. Melissa Lubbers says:

  Beste medicijn is om naar de kust te verhuizen

Waar denk jij aan na het lezen van dit artikel?


9398

Waarom visolie goed voor je is

Het voedingscentrum raadt aan om iedere week tweemaal vis te eten, waarvan één … [Lees verder...]

Mariska

Moderne technologie – Column ALS Mariska van Gennep

Gisteren begon heerlijk relaxed. Sjon sliep zoals wel vaker gebeurd, wat langer uit. Ik stond op met de kinderen, smeer hun broodjes en zwaai ze uit. … Lees meer ...

,hardlopen, sporten,

Vijf tips om je elke dag prettig te voelen

Gelukkig zijn is een manier die je kunt cultiveren, stelde de Amerikaanse schrijver, uitgever en ondernemer Elbert Hubbard in zijn leven. Hij verstond … Lees meer ...

havermout ontbijt smoothie

Havermout ontbijt smoothie – Column gezond leven

Ik hoor regelmatig mensen zeggen: voor het maken van havermoutpap heb ik geen tijd ‘s ochtends! Of ik vind de structuur van havermout niet prettig. … Lees meer ...

dood, david, willemke

Euthanasie: David en Willemke Postma kozen zelf voor de dood

Ze stonden op de drempel van het verzorgingshuis, maar wilden niet naar binnen. Dus kwam vorige week een zelfgekozen einde aan het leven van David … Lees meer ...

blog 40 Telefoon

Een telefoongesprek voeren – Column ALS Mariska van Gennep

Er is nog een kleine voorraad sondevoeding en in overleg met thuiszorg besluit ik te gaan bestellen. Ik bel en krijg een voor mij nieuwe stem aan de … Lees meer ...

eten, pindakaas, voedsel, voedselallergie

Nog geen simpel antwoord op voedselallergie. Wel steeds vaker allergische klachten

Steeds vaker komen mensen met allergische klachten bij de dokter. Een allergie is over het algemeen goed te traceren, maar nog altijd moeilijk te … Lees meer ...

zoenen, dokter corrie

Seksuele voorlichting op tv. Niet iedereen blij met dokter Corrie

Dokter Corrie, de seksdokter van Schooltv Weekjournaal krijgt nogal wat weerstand. “Dokter Corrie” is een item waarin de dokter seksuele … Lees meer ...

darmontstekingen, ziekenhuis

2013. Wat is het beste en slechtste ziekenhuis van Nederland? MCL Leeuwarden scoort slecht

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is in de jaarlijkse AD Ziekenhuis Top 100 het beste ziekenhuis van 2013 in Noord-Nederland. Het ziekenhuis eindigde … Lees meer ...

Parodontologie, tandvlees, tandvleesontsteking, tanden, gebit

Parodontitis: vergevorderde tandvleesontsteking

Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van … Lees meer ...

Animo voor griepprik daalt

Huisartsen verwachten dit jaar minder griepprikken uit te delen dan voorgaande jaren. Het UMCG-bestuur voert dit jaar geen campagne onder het … Lees meer ...

Tag description
%d bloggers liken dit: