Zorg

Maak van lezen een spel. Hoe krijg je je kind aan het lezen?

In de zomervakantie zakt het leesniveau van veel kinderen in de basisschool-leeftijd aanzienlijk. Oorzaak van deze zogenoemde zomerleesdip: geen school, dus dan lezen ze niet. Wat doe je eraan?

2016-03-09 11:16:31 LEERSUM - Leerlingen van basisschool Wereldkidz op het AZC in Leersum ontvangen een boekenpakket van KinderZwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. De boeken helpen deze kinderen, die voornamelijk van Syrische afkomst zijn, de Nederlandse taal sneller te leren. ANP BAS CZERWINSKI

ANP BAS CZERWINSKI

Soms voel je je als ouder machteloos. Hoe krijg je je kind in de zomer aan het lezen bij verleidingen als gamen, televisie en zwembad?

Kinderzwerfboek

Bij het project Kinderzwerfboek, een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp, denken ze dat er veel aan te doen is. Verspreid door Nederland zie je ze staan of hangen, de Kinderzwerfboekstations, te herkennen aan de oranje poster. Het zijn er 1.150, een jaar geleden nog 600. De kastjes bevinden zich bij particulieren in de tuin en op openbare plaatsen als kinderboerderijen, speelplaatsen, ziekenhuizen en welzijnscentra. Kinderen kunnen een boek met oranje sticker meenemen en op een station terugleggen, maar het gestickerde boek laten zwerven kan ook. Laat het achter in de wachtkamer van de tandarts of op een bank in het pretpark. Duw het in een tas van een fiets met kinderzitje. Een ander kind neemt het mee en laat het verder zwerven.

Code

,,Je kunt online een code aanvragen en die in een zwerfboek schrijven, of er staat al zo’n code in”, zegt Corinne Tijsseling, coördinator bij het project Kinderzwerfboek. ,,Dan kunnen kinderen online registreren dat ze het boek in handen hebben en later volgen waar het allemaal is geweest. Dat vinden ze leuk.”

Juist in de zomer helpt dit om van een boek meer dan een boek te maken, zegt Tijsseling. ,,Het krijgt een extra dimensie, het schoolse gaat eraf. Ze pakken eerder een boek bij een positieve associatie. Ik weet van een jongetje dat een zwerfboek ergens had achtergelaten en anderhalf uur verdekt opgesteld heeft staan kijken wie het mee zou nemen.”

Pop-up

Om de zomerleesdip tegen te gaan, zijn er deze zomer extra activiteiten bij honderd van de zwerfboekstations, zoals lees- en taalactiviteiten in spelvorm. Ook komen er tijdelijke pop-upstations in 42 zomerscholen en vakantiekampen. Zestig ambassadeurs (vrijwilligers) trekken hun regio in om op kinderrijke plekken als zwembaden en bij evenementen zoveel mogelijk boeken te laten zwerven.

Leesdip

De leesdip… op basisscholen zitten ze er maar mee. Annette Heermans, leerkracht groep 4 in Haarlem: ,,In de zomer zakt alles weg wat aankomt op automatiseren en memoriseren, ook de tafels. Zonde, je kunt opnieuw beginnen. Ik zeg tegen ouders: doe spelletjes. Laat ze films met ondertitels kijken: lezen heeft dan een functie en het tempo is hoog. En denk aan de VakantieBieb, een app, waarmee ze boeken digitaal kunnen lezen en toch een tablet in handen houden.”

Niet forceren

Nooit forceren, adviseert Malou Leeflang, die bij haar opleiding tot leerkracht een scriptie maakte over leesbevordering. ,,Laat het rusten als er weerstand is. Maar heb je de kans, laat kinderen dan bijvoorbeeld theaterlezen: hardop lezen met elk een andere stem.

Of koppel aan het lezen een leuk opdrachtje: een gedicht of tekening. Een broertje of zusje voorlezen werkt ook goed.” Want, zegt Annette Heermans: ,,Alles is meegenomen, als ze maar met tekst bezig zijn. Aanpakken die zomerleesdip.” 

‘De boeken van Paul van Loon en Mirjam Oldenhave komen snel terug in omloop. Razend populair. De Superjuffie-boeken van Janneke Schotveld doen het ook goed’

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht