Voeding

Fruitwater. Water met een smaakje

Water met een smaakje is de hit van deze zomer. En dat gaat verder dan een tak munt en een schijfje citroen. Bessen, meloen, aardbei, het mag er allemaal in.

Fruitwater met gele kiwi

Fruitwater

Het is zo simpel dat je je af kunt vragen waarom het niet eerder populair is geworden: water met fruitsmaak, gemakkelijk zelf te maken. Neem een fruitcombinatie naar keuze, snijd het fruit in smalle schijven en hapgrote stukken, laat het een etmaal staan, en het water met een vleugje smaak is klaar. Het zijn niet alleen de calorietellende fitgirls die aan het fruitwater gaan. Menig foodblog is er laaiend enthousiast over: ‘Lekker, nul calorieën en nog gezond ook!’

Dat beaamt diëtist Sigrid van der Marel. ,,Het is niet alleen de smaak die in het water trekt, maar ook de oplosbare vitamines worden erin opgenomen. Met het fruitwater heb je in een handomdraai een caloriearme drank met als bonus een extra dosis vitamine B en C.”

Gezond

Zeker in de zomer is het belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen. Het advies luidt 1,5 tot 2 liter per dag, maar veel mensen komen daar volgens de diëtist niet aan. Bovendien kiezen de meesten niet slim. Ze drinken onbewust sloten opgeloste suikerklontjes op. ,,Mensen beseffen vaak nog steeds niet hoe slecht cola is. In een fles zitten wel veertig suikerklontjes. Of wat dacht je van appelsap en sinaasappelsap? Daar zit net zoveel suiker in.” Van der Marel bepleit dan ook fruitwater boven frisdranken en sappen te kiezen. In haar praktijk heeft ze altijd een karaf met fruitwater op tafel staan. ,,Ouders denken vaak dat het zielig is om hun kind water in plaats van appelsap of Fristi mee te geven naar school. Maar vooral kleintjes vinden het juist hartstikke interessant, dat fruitwater. Het ziet er heel leuk uit, vooral als je rood fruit gebruikt.”

Supergezond

Zoals dat met alle rages gaat, is de markt er al goed op ingesprongen om het leven van de consument gemakkelijker te maken. Dankzij de flesjes met compartimenten en verpulvertanden en karaffen met spiesen kun je het fruitwater gemakkelijk drinken zonder dat je wordt verrast door stukken fruit die meekomen. En als je dan echt supergezond wilt zijn, eet je het fruit naderhand ook nog op. Van der Marel: ,,Het fruitwater is geen vervanger van de voorgeschreven 200 gram fruit per dag. De vezels en voedingsstoffen heb je ook nodig. Maar fruitwater is een goede aanvulling en drinkt net wat lekkerder weg dan gewoon water.”

Hier vind je wat recepten

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht