Voeding

Val ik af van gekruid eten en pepers?

Val je af van gekruid eten? Hoogleraar Jaap Seidell geeft het antwoord op deze vraag.

Chilipepper

Rode of chilipepers hebben zaadjes die ongeschonden via het maag-darmkanaal van dieren moeten worden verspreid. Vogels zijn daarvoor geschikt, maar dieren met tanden en kiezen niet, die malen de zaadjes kapot zodat ze niet meer kunnen uitgroeien tot planten. De peperplant maakt daarom rondom de zaadjes een neurotoxische stof aan die uitermate vervelend is voor de meeste mensen en dieren, maar niet voor vogels.

Capsaïcine

De stof, capsaïcine, werkt ook uitstekend tegen schimmels. Het stofje geeft een branderig gevoel in ogen, mond en darm, kortom op alle plaatsen waar het in contact komt met slijmvliezen. Mijn Indiase vrienden zeggen daarom wel eens ‘a good curry always burns twice’. Capsaïcine is ook het stofje dat pepperspray zo effectief maakt bij het uitschakelen van aanranders. Vrijwel alle zoogdieren lopen dan ook met een brede boog om hete pepers heen. Gunstig voor plant en dier.

Opvoeren

Kleine kinderen vinden sterk gekruid eten vrijwel zonder uitzondering ook vreselijk, maar veel volwassenen houden juist van een flinke dosis kerrie, sambal of tabasco. Je moet die brandende sensatie wel leren waarderen en de ‘heetheid’ geleidelijk opvoeren.

Goedaardig masochisme

Deskundigen tasten een beetje in het duister waarom mensen al vele duizenden jaren hun lichaam vrijwillig pijnigen met capsaïcine. De meest genoemde verklaring is dat het een kwestie van ‘goedaardig masochisme’ zou zijn: een beetje pijn vinden we fijn. Bij pijn maakt ons lichaam endorfines aan. Dat voelt prettig. Onverstandige en wat pijnlijke dingen zoals van een hoge duikplank in een koud bad springen of uren tegen een ijzige wind in schaatsen, zeggen we immers vaak ook heerlijk te vinden. Een beetje stoer is heet eten daarnaast ook wel. In een Indiaas restaurant hoorde ik laatst een groepje mannen tegen elkaar opbieden wie de heetste curry durfde te bestellen.

Afvallen?

Sommige mensen eten sterk gekruid omdat het ze zou helpen af te vallen. Er zijn inderdaad wat aanwijzingen dat capsaïcine de vetverbranding bevordert, het energieverbruik stimuleert en eerder en sterker tot verzadiging leidt. Ook de smaaksensaties op de tong worden ‘verdoofd’, zodat eten wat minder lekker is. Maar de effecten op de voedselinname en het lichaamsgewicht zijn doorgaans beperkt en het aantal onderzoeken is niet groot en meestal matig van kwaliteit. Maak desondanks je eten gerust wat pikanter met hete pepers. Vooral vanwege de lekkere pijn.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht