Zorg

Lesbiennes hebben meeste orgasmes

Lesbische vrouwen hebben vaker een orgasme tijdens seks met een partner dan heteroseksuele vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van het AMC. De verklaringen voor het opmerkelijke verschil zijn divers. Zo worden lesbische vrouwen door hun partner vaker clitoraal gestimuleerd dan heteroseksuele vrouwen. Clitorale stimulatie leidt vaker tot een hoogtepunt dan vaginale stimulatie met de penis.

seks, voetjevrijen, bed, liefde

Bron: Flickr/ rt69

Daarnaast duren vrijpartijen tussen vrouw en vrouw gemiddeld langer dan vrijpartijen tussen man en vrouw: 55 minuten versus 35 minuten.

Wensen

Ook durven lesbische vrouwen hun seksuele wensen beter aan hun partner duidelijk te maken dan heteroseksuele vrouwen, wat de kans op een hoogtepunt vergroot. Vrouwen zijn effectiever en inventiever bij het bevredigen van een vrouw dan mannen, aldus het onderzoek. Het artikel is verschenen in de laatste editie van het Tijdschrift voor Seksuologie, een wetenschappelijk vakblad. Bijna driehonderd vrouwen vulden een onlinevragenlijst in. De onderzoeksgroep is rond de dertig jaar oud, heeft gemiddeld vier jaar een relatie met een man of een vrouw en is hoogopgeleid.

Stimulatie

Het wetenschappelijke artikel is gebaseerd op een masterscriptie van Bonne van Rees, oud-student aan de Universiteit van Amsterdam. Ook UvA-docent Mark Spiering en psycholoog-seksuoloog Ellen Laan van het AMC zijn bij het onderzoek betrokken. Laan: “Heteroseksuele seks is niet zo gunstig voor vrouwelijk seksueel plezier, omdat die seks voornamelijk is gericht op de penis in de vagina. Vaginale stimulatie leidt minder vaak tot een orgasme dan clitorale stimulatie. En áls vaginale stimulatie al leidt tot een orgasme, dan komt dat vaker door stimulatie met de vingers dan met de penis. Met vingers kun je de achterkant van de clitoris stimuleren, met de penis gaat dat niet.”

Een andere bevinding van de studie is dat clitorale stimulatie door een lesbische vrouw vaker leidt tot een orgasme dan clitorale stimulatie door een man. Mogelijk is dit te verklaren door het feit dat een lesbische sekspartner het vrouwenlichaam beter begrijpt dan een man.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht