Zorg

Goede doelen weer meer in trek

De magere jaren voor goede doelen zijn voorbij. Donateurs gaven vorig jaar 3,6 procent meer geld aan veertig grote goede doelen dan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. In totaal kregen de onderzochte instellingen 829 miljoen euro binnen door eigen fondsenwerving, meldt de krant donderdag.

2016-06-01 13:16:45 ILLUSTRATIE - Een portemonnee met geld. Het CBS heeft berekend dat het leven in vergelijking met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder is geworden. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

KWF Kankerbestrijding, al jaren het grootste goede doel, zag de donaties zelfs met 5 procent toenemen tot 116,9 miljoen euro. Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis volgen op de ranglijst. Beide organisaties kregen 51 miljoen euro binnen. Voor het Rode Kruis betekende dat een groei van een kwart ten opzichte van 2014. Dat heeft onder meer te maken met de vluchtelingencrisis.

Hoogleraar filantropie René Bekkers van de VU ziet een duidelijk verband met de herstellende woningmarkt. ,,Met het aantrekken van de huizenmarkt nemen de giften weer toe”, citeert de Volkskrant hem. Ook het vertrouwen in goede doelen is volgens Bekkers wat gestegen.

Greenpeace vormt daarop een uitzondering. De milieuorganisatie zag de inkomsten in 2015 juist met 8 procent dalen. De ophef die een jaar eerder ontstond over een topman die voor zijn werk per vliegtuig tussen Amsterdam en Luxemburg bleek te pendelen kostte donateurs en leidde tot imagoschade. Dit jaar ziet er volgens Greenpeace ,,gelukkig een stuk beter uit”.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht