Zorg

Stop de tijgermug, eist milieugroep

De aanpak van de ziektes verspreidende Aziatische tijgermug schiet tekort. Het platform Stop Invasieve Exoten eist harder optreden tegen bedrijven die de insecten ongewild importeren.

tijgermug

De tijgermug Foto: Wikimedia/ James Gathany

Ondanks afspraken over preventieve maatregelen en een wettelijk verbod op de invoer van tijgermuggen, worden jaarlijks tientallen exemplaren aangetroffen bij bedrijven in Nederland. Het platform wil dat deze bedrijven boetes krijgen. ,,Maar minister Schippers weigert om handhavend op te treden”, zegt Wilfred Reinhold van het platform.

Ziekten

Tijgermuggen kunnen meer dan twintig virussen van tropische infectieziekten overdragen, waaronder knokkelkoorts, zika en chikungunya. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingsgevallen in Nederland. De exotische muggen komen binnen via de import van gebruikte autobanden en bamboesierplanten, waarin ze graag hun eitjes leggen. Voor de planten eist de Warenwet quarantaine en reiniging met bestrijdingsmiddelen. De banden moeten volgens een convenant droog worden vervoerd en na aankomst droog opgeslagen.

Water

,,De eitjes van tijgermuggen kunnen lang tegen droogte, maar om uit te komen hebben ze water nodig”, legt milieujurist Reinhold uit. Hij strijdt al tien jaar tegen de tijgermug en constateert dat er nog veel misgaat. Sinds 2012 zijn 211 tijgermuggen gevonden, vooral bij bandenbedrijven, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Reinhold ziet dit als bewijs dat het convenant niet wordt nageleefd.

Zijn platform wil dat er boetes worden opgelegd, maar minister Schippers legde dit verzoek tot nu toe naast zich neer. Schippers’ aankondiging van een jaar geleden dat de NVWA in de toekomst wel boetes zal mogen uitdelen is nooit uitgevoerd. Reinhold wil niet langer wachten en stapt daarom nu naar de rechter: ,,Als we de invoer laten doorgaan, gaat de tijgermug zich vroeg of laat in Nederland vestigen. Dan is het te laat.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht