Zorg

Plan de campagne voor de vakantie – Column Mariëlle de Vries

‘Hoe ga je het eten en sporten in je vakantie aanpakken’, vroeg mijn voedingsdeskundige mij deze week. ‘Heb je daar al over nagedacht.’ Dat had ik inderdaad, wetende dat ik het op vrije dagen veel lastiger vind om regelmaat vol te houden dan wanneer ik aan het werk ben.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

Mijn vakantie beslaat drie weken en in de eerste week ben ik het merendeel ervan te vinden op een van mijn favoriete festivals: Castlefest. Niet om feest te vieren, maar om te werken. De leukste vrijwilligersjob die er bestaat.

Valkuil

Mijn grote valkuil daar is dat ik te weinig eet en drink. En dan loop ik het risico dat ik aan het eind van een lange dag ga snaaien. In het verleden wilde ik tijdens een festival niet opschrijven wat ik at en dronk en hoeveel. Maar omdat het een perfecte manier is om te bekijken of ik wel genoeg binnen krijg, ga ik dat dit jaar voor het eerst wel doen.

Wat me tegenhield is, mijn angst dat het weer een obsessie wordt. Dat eten. Want dat is het al heel lang geweest. Door lijstjes te maken en op te schrijven wat ik at, wilde ik de controle houden over mijn voedselinname. Dat ik daardoor te weinig at en dat me dat veel stress opleverde en kilo’s meer in plaats van minder, weet ik nu. En daar wil ik niet naar terug.

Sjouwen

Maar… ik realiseer me dat in de fase van afvallen waar ik nu in zit, dat het opschrijven van wat ik eet en drink me ook kan helpen om genoeg te eten en te drinken. In plaats van teveel of te weinig. Want vier dagen lang twintig kilometer per dag of meer sjouwen over een festivalterrein betekent ook dat je vaak iets meer moet eten dan je gewend bent. Dus steek ik een klein opschrijfboekje en een pen bij me evenals het voornemen om dat opschrijfmoment te zien als een rustpunt voor mezelf op een drukke dag. Over genoeg bewegen hoef ik me die eerste vakantie week verder geen zorgen te maken.

Ook voor de week vrij na het festival heb ik al een plan de campagne uitgezet. Een boodschappenlijstje maken voor de dag na thuiskomst en gelijk voor de rest van de week boodschappen doen. De sportmomenten zijn ook al ingepland. Hoe ik het ga doen tijdens mijn uitstapje naar Berlijn? Daar ben ik nog niet helemaal uit. Maar dat duurt ook nog even.

Energie

Toen ik een kennis vertelde wat de eet- en beweegplannen zijn voor mijn vakantie zei ze: ‘Dan ben je weer constant met je eten bezig en dat kost heel veel energie’. Daar heeft ze gelijk in. Maar ik weet inmiddels dat het lang duurt voor goede gewoontes inslijten. En laat ik het nu verslonzen dan ben ik na de vakantie mogelijk weer kilo’s zwaarder en kan ik opnieuw beginnen met goede gewoontes op de rit krijgen. En dat het energie kost? Vast! Maar ik krijg er ook heel veel energie voor terug. Hoe het me vergaan is? Dat hoor je over vier weken!

Lees het volgende artikel:
Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht