Zorg

Onnodig letsel kinderen door voet tussen de spaken

Een voetje tussen de fietsspaken kan een flinke verwonding en zelfs een botbreuk opleveren. In het fietsseizoen wordt op de spoedeisende hulp van de Drentse ziekenhuizen geregeld een kindje met een spaakverwonding behandeld. 

Voet tussen spaken

Foto: ANP

,,Vooral in de zomermaanden is het raak”, zeggen spoedeisendehulparts Anneke Blom en gipsverbandmeester Ingrid Timmerhuis van Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Zij willen ouders van jonge kinderen bewustmaken van het risico van onveilig fietsvervoer. ,,Er is nog te veel onnodig letsel bij kinderen. Met een goed kinderzitje kun je dit soort ongevallen voorkomen. Gewone jasbeschermers of alleen voetsteuntjes bieden onvoldoende bescherming”, vertelt Blom.

Bij WZA wordt in de lente en de zomer zeker één keer in de week een kindje de spoedeisende hulp binnengebracht met een spaakverwonding. ,,Ouders en kinderen komen helemaal in paniek binnen. De kindjes zijn overstuur van de schrik en de pijn. Bovendien voelen de ouders zich erg schuldig. Bijna iedereen met jonge kinderen gebruikt een goed kinderzitje. De ongelukken gebeuren vooral als de kinderen worden vervoerd op een andere fiets. Even een klein stukje bij oma of een oudere broer achterop kan geen kwaad, wordt dan gedacht. Juist op die momenten gaat het mis.”

Voet gemangeld

Als de voet van een kind tussen de spaken komt van een rijdende fiets of brommer ontstaat de spaakverwonding. Het voetje wordt dan met grote kracht gemangeld door de spaken. De verwondingen komen voornamelijk voor in de leeftijdsgroep van kinderen die nog niet altijd zelfstandig mogen of kunnen fietsen. De spaakverwonding is in Nederland een van de meest voorkomende letsels waarmee kinderen van 3 tot 5 jaar op de spoedeisende hulp komen.

,,Het is voor ouders schrikken als na een week het gips eraf gaat”, zegt gipsverbandmeester Timmerhuis. ,,Geregeld zit er echt een diepe wond in het voetje. Dat ziet er heel akelig uit.” Bij ongeveer een kwart van de kinderen is sprake van een breuk. Zij moeten nog langer in het gips blijven. Spoedarts Blom vertelt dat alle kinderen een gipsspalk krijgen, omdat bijvoorbeeld een breuk in de groeischijf op een röntgenfoto niet zichtbaar is. ,,We willen ook voorkomen dat een zogeheten spitsvoet ontstaat. Door het gips gaat het herstel sneller en het verzacht de pijn.”

Slippers en sandalen

De ernst van de verwondingen hangt ook af van het schoeisel van de kinderen. ,,In de zomer is het letsel groter, omdat veel kinderen dan alleen maar slippers of sandalen dragen.” In zeven op de tien gevallen gaat het om een verwonding die redelijk snel herstelt. ,,Wij adviseren om de eerste week de voet niet te belasten. Als kinderen uit zichzelf toch op het voetje met gips gaan lopen, is dat ook goed. Dat betekent dat ze geen pijn hebben. Een kindje dat wel pijn heeft, gaat echt niet op de voet staan. Wat dat betreft zijn kinderen een stuk verstandiger dan volwassenen.”

Maatregelen

Timmerhuis vertelt dat het merendeel van de kinderen na het verwijderen van het gips huppelend de deur weer uitgaat. ,,In sommige gevallen kan het wel weken duren en zijn meerdere ziekenhuisbezoeken nodig. Het brengt voor het kindje de nodige pijn en ongemak met zich mee. Daarom willen we ouders op het hart drukken om veiligheidsmaatregelen te nemen.”

 Veilig op de fiets met kind

De ANWB adviseert ouders in elk geval voor een goed fietszitje te zorgen, waarbij de kindervoetjes vast zijn gegespt tijdens het fietsen. ,,Schaf een fietsstoel aan die bescherming biedt tussen de voeten en de spaken. Vaak bestaat dit uit een hard plastic afscherming” Lang niet alle jasbeschermers bieden voldoende bescherming. De ANWB: ,,Vraag bij de fietsenwinkel om een hardplastieke variant. Eventueel kan een fietstas ook uitkomst bieden, mits deze over een harde binnenkant beschikt. Al met al oplossingen die betaalbaar èn haalbaar zijn.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht