Zorg

Een telefoongesprek voeren – Column ALS Mariska van Gennep

Er is nog een kleine voorraad sondevoeding en in overleg met thuiszorg besluit ik te gaan bestellen. Ik bel en krijg een voor mij nieuwe stem aan de lijn. Vriendelijk vraagt ze waarmee ze mij kan helpen.

blog 40 Telefoon

Lijst?

Ze wil het klantnummer van Sjon hebben. Die heb ik niet en vraag of het via ons telefoonnummer kan, zoals ik zo vaak geholpen ben. Iets minder vriendelijk krijg ik te horen, dat het kan. Dan geef ik de bestelling door. Ze vraagt of ik nog meer wil, bijvoorbeeld slangen die bij de voedingspomp horen. Graag! Ik bedank haar voor het meedenken. Dan vraagt ze of ik nog meer nodig heb, zoals spuiten. Ik geef aan dat dat in overleg met thuiszorg gaat en dat ik dit nu even niet doe. Dan begint ze me uit te foeteren, dat dit niet de bedoeling is, dat dan de chauffeur twee keer moet rijden en dat ik maar een lijstje moet gaan bijhouden. Ik ben verbouwereerd en geef aan dat ik genoeg te doen heb en absoluut geen zin of tijd heb om lijstjes te gaan bijhouden.

Dan wil ze spuiten gaan bijvoegen. Dit gaat me iets te ver. Ik vertel dat ik ze nu niet nodig ben en dat ik dat graag in een volgende bestelling wil doen, iets zo maar toesturen heeft geen zin, we zijn de eerste keer overladen met spullen die niet (voor Sjon) bruikbaar waren. Dan eindigen we het gesprek, waarbij ze nogmaals benadrukt dat ik een lijstje kan overwegen. Nee dus.

Ik overleg altijd met thuiszorg wat we nodig hebben op dat moment. Mijn “systeem” en daar hou ik me aan. En weer vraag ik me af, hoe fijn zou het zijn als in Nederland bij een diagnose als ALS er per gezin één regisseur zou zijn. Een hulp, die me helpt met alle regeltaken. Omdat ik me afvraag of meer mensen hiermee zitten, heb ik een enquête gemaakt.

Bed

Hoe anders is het volgende gesprek een paar dagen later. Ik ga bellen om een hoog-laagbed te bestellen. Een vriendelijke vrouw vraagt een aantal dingen voor de zekerheid, o.a. Sjons geboortedatum. Dat geef ik haar. Ze vraagt de indicatie waarvoor het bed is. ALS geef ik door. Ze wordt mogelijk nog vriendelijker en vraagt of er nog meer besteld moet worden. Ik vraag om een antidecubitusmatras, maar dat gaat via een collega waar ze me mee door wil verbinden. Een badplank dan? (Daarop kan Sjon zitten als hij wil douchen, de plank wordt in bad bevestigd). Ja dat gaat wel via haar. Ze noteert het erbij en geeft aan dat ik ’s avonds een mailtje kan verwachten met de tijden waarop de chauffeur komt. Ook vertelt ze dat hij het bed thuis gaat in elkaar zetten. Dan regelt ze dat haar collega belt over het antidecubitusmatras. De afdeling was in gesprek. Zo dankbaar verbreek ik de verbinding.

Haar collega belt vrij snel en vraagt allerlei dingen, ik geef aan dat ik dat die ochtend al eerder heb vertelt. Hij noteert dat en zegt, dat ze dit niet weer zullen doen, dubbel vragen. Zo aardig! Dan vraagt hij gewicht en lengte van Sjon, vertelt allerlei zaken over de matrassen en als uitkomst wordt er een voor Sjon geschikt matras (traag schuim) meegestuurd met het bed en de badplank. Ook hier een compliment voor het fijne gesprek.

Fijn contact

Ik bel de verpleegkundige van thuiszorg, waar we altijd contact mee hebben. Ik vertel dat het bed een dag later komt dan gepland, of zij dit door wil geven aan de slaapdienst. Dan geeft ze aan dat de slaapdienst dan een dag later komt en mogelijk ook de dag erna. Zo lief, ik dacht dat het zou vervallen, maar zij verschuiven gewoon een nacht. Hoe simpel kan het zijn, om ons een fijne dag te bezorgen!

Nachtrust?

De eerste nacht is het echt wennen. Voor Sjon, die ineens beneden slaapt, zonder mij en in een vreemd bed, met een ‘nachtzuster’ die elders in de kamer op een stretcher ligt. Voor mij, boven in mijn eigen vertrouwde bed, dat op een andere plek staat omdat mijn bureau erbij gekomen is. Zonder Sjon. Ik doe om meerdere redenen mijn ogen laat dicht en heel vroeg open. Dat laatste om de nacht te bespreken met de slaapdienst. De dag doorkomen is moeilijk voor ons beide. Nachtrust!

Hoe anders is de tweede nacht. Ik ben heel vroeg naar bed gegaan, omdat ik de volgende dag de ‘nachtzuster’ toch wil spreken. Eén van de kinderen heeft haar binnengelaten. Ze geeft aan dat deze nacht al beter verliep. Sjon vertelt dit later als hij wakker wordt ook. Hij heeft beter geslapen. Gelukkig! De komende nachten gaan we zelf ‘slaapdienst’ draaien met een bel en babyfoon.

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht