Zorg

Missen psychische problemen bij asielzoekers onvermijdelijk

In Duitsland hebben in een week tijd drie doorgedraaide asielzoekers dood en verderf gezaaid. Ook in Nederland kunnen vluchtelingen met psychische problemen onder de radar van de geestelijke gezondheidszorg blijven.

alleen, eenzaam, werkloos, vervelen,

In Duitsland hebben in een week tijd drie doorgedraaide asielzoekers dood en verderf gezaaid. Ook in Nederland kunnen vluchtelingen met psychische problemen onder de radar van de geestelijke gezondheidszorg blijven.

Asielzoekerscentrum

Ieder asielzoekerscentrum beschikt over een soort huisartsenpost met huisarts, praktijkondersteuner en een ggz-consulent. Nieuwe bewoners worden door de huisarts uitgenodigd voor een kennismaking. Wie daar geen gehoor aan geeft, wordt nog een keer uitgenodigd. Tot drie keer toe. Wie niet wil, hoeft niet, maar op den duur is nagenoeg iedereen wel een keer voor een intake bij de huisarts geweest, denkt het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA), de organisatie die de huisartsenposten op de azc’s runt. Maar er is natuurlijk een kans dat iemand met een psychische stoornis aan het oog van de gezondheidszorg ontsnapt. ,,Dat is niet te voorkomen in een samenleving als de onze. Ook in het leven buiten de azc’s glippen er in de normale samenleving mensen door het net. 100 procent dichttimmeren kan niet in een samenleving als de onze”, zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst van zorgverzekeraar Menzis die de GCA’s in opdracht van het Centraal Orgaan Asielzoekers. Ze benadrukt dat er in de azc’s niet alleen ‘tikkende tijdbommen’ rondlopen.

Ptss

13 tot 25 procent van de asielzoekers in Nederland kampt met een posttraumatisch stressstoornis (ptss) of een depressie, blijkt uit een rapportage van de Gezondheidsraad. Maar volgens psychiater Kees Laban zijn zij eerder een gevaar voor zichzelf dan voor hun omgeving. ,,Psychische problemen leiden maar zelden tot geweld, zoals we in Duitsland hebben gezien. Uit eerder onderzoek weten we wel dat zelfdoding onder asielzoekers twee keer zo hoog is dan onder de algemene bevolking.”

Laban werkt in één van de vier ggz-instellingen in Nederland waar gespecialiseerde hulp is voor asielzoekers. Uit zijn onderzoek blijkt dat de onzekerheid van asielzoekers over hun verblijfstatus hen zieker maakt dan de trauma’s die ze zijn ontvlucht. ,,Door de uitzichtloosheid is er geen mogelijkheid om een nieuw bestaan op te bouwen. De onzekerheid over hun status geeft ook een gevoel van uitsluiting: hier niet mogen zijn.”wedfgd

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht