Zorg

Overlast van muggen blijft voorlopig

Slecht nieuws voor iedereen die slapeloze nachten heeft door de muggen. Volgens ecoloog André de Baerdemaker van het Rotterdamse Bureau Stadsnatuur komt er aan de overlast voorlopig nog geen einde.

mug

Waarom zijn er zoveel muggen?

,,We hadden een paar weken geleden veel regenval. Dat zorgt voor stilstaand water, waar muggenlarven goed in gedijen.”

Kunnen we binnenkort weer rustig slapen?

,,Ik vrees van niet. Een muggengolf blijft aanhouden zolang het goed weer is. De komende maanden kunnen we onze borst dus nog natmaken.”

Wat is de beste manier om muggen bij je weg te houden?

,,Muskietennetten en horren. Als stilstaand water opdroogt, neemt de overlast al af. Maar wie aan een sloot woont, heeft gewoon pech.”

Er zijn ook bestrijdingsmiddelen. Zijn die niet veel handiger?

,,Ik zou er niet naar grijpen. Het gebruik van gif in de landbouw gebeurt volgens bepaalde regels. Gebruik in huis wordt niet gecontroleerd. Wie weet hoeveel er in het milieu terecht komt.”

Die middelen zijn toch veilig?

,,Van veel stoffen weten we de effecten op lange termijn niet. Middelen die onschuldig leken, blijken soms al effect te hebben op vogels. Mensen zijn daar maar een kleine stap van verwijderd.”

Dat klinkt zorgelijk.

,,Menselijk ingrijpen zorgt juist voor een onbalans. De natuur zijn werk laten doen, is altijd beter.

We moeten maar leren leven met de jeuk en het gezoem?

,,Je wordt nu eenmaal gestoken. Het is niet anders. Misschien een kleine troost, maar het feit dat er leven om je heen is, betekent dat je leefomgeving gezond is. Ik zie dat beetje bloed wat ik kwijtraak altijd maar als mijn eigen kleine bijdrage aan het ecosysteem.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht