Zorg

Thuis vakantie vieren – Column ALS Mariska van Gennep

Waar langzamerhand iedereen uit onze buurt op vakantie is of gaat, vermaken Sjonny en ik ons thuis. Hendrik en ik zijn een paar weken geleden naar zee geweest, Marleen is met haar vriend naar Kreta geweest en Veerle is afgelopen week teruggekomen van een weekje in Spanje met een stel vriendinnen.

blg 41 wandeling

Eigen huis is goud waard

Er wordt ons wel gevraagd of we nog op vakantie gaan, maar eerlijk gezegd zien we het beiden niet zitten om met al Sjon’s apparatuur elders te bivakkeren. Natuurlijk zijn er mogelijkheden met volledige verzorging, alleen we moeten er ook naar toe en Sjon vindt het thuis het prettigst. We gaan ’s avonds wel rond met de elro als het niet te warm is en ik loop ’s ochtends vroeg mijn wandelingen en geniet in de tuin van het mooie weer. Eén keer per week komt er iemand uit onze vrienden- en kennissenkring een avondje bij Sjon, zodat ik echt even eruit ben, daar profiteer ik dan ook ten volle van!

Nachtwaken

Met bel en babyfoon slapen was ook even wennen voor ons beiden, de eerste nacht heb ik amper een oog dicht gedaan. Met Sjon overlegd dat als er echt wat is, hij echt de bel moet gebruiken en dat zal hij doen (is nog niet gebeurd, alleen om te testen). De tweede week was er een andere nachtzuster, die dacht dat ze deels wakker moest blijven. Ze had nogal lang het licht aangelaten de eerste nacht, nadat Sjonny naar bed was gegaan. Dit was voor hem minder prettig, die nacht heeft hij slecht geslapen. Na overleg met haar ging het de tweede nacht een stuk beter. Sjon slaapt nu ’s nachts ook redelijk door en begint te wennen aan alle geluiden beneden. En soms kruip ik in de ochtend nog even lekker tegen hem aan, zodat we nog even samen kunnen zijn.

Cijfer

Na zijn vakantie kwam de huisarts vorige week op bezoek, toen het hier net spitsuur was. Omdat er verder geen bijzonderheden waren, kwam hij deze week terug. Hij vraagt Sjon om te beschrijven hoe hij zich voelt. Sjon vindt dat heel moeilijk. De huisarts is niet voor één gat te vangen en vraagt naar een cijfer. Dat is een 6, nog voldoende. Gelukkig maar. Ondanks dat ik soms (als ik moe ben vooral) moeite heb met alle apparaten en hun specifieke geluiden, moet ik er nog niet aan denken om afscheid te moeten nemen. Nog niet…

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht