Zorg

Mensen met overgewicht en obesitas sterven niet eerder

Mensen met overgewicht worden gemiddeld net zo oud als mensen met een gezond gewicht. Die conclusie trekken onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam samen met Amerikaanse collega’s. Ze baseren zich op een analyse van de levensverwachting van zo’n 6500 deelnemers van een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam.

2009-09-07 11:52:46 HAARLEM -  Een dikke buik. ANP XTRA KOEN SUYK

ANP XTRA KOEN SUYK

Omdat de onderzoekspopulatie vooral bestaat uit oudere, blanke inwoners, waarschuwen de onderzoekers dat hun conclusies niet hoeven te gelden voor andere bevolkingsgroepen. Toch noemt het academische ziekenhuis de uitkomst verrassend. Zelfs mensen met obesitas en diabetes uit de onderzochte groep blijken een net zo hoge levensverwachting te hebben als hun buurtgenoten met een normaal gewicht.

Diabetes

Hoewel overgewicht dus niet per se leidt tot een vroegtijdig overlijden, hameren de onderzoekers op het belang van gezonde en gebalanceerde voeding. Zo lopen mensen met overgewicht een veel groter risico op diabetes type 2. Dat geldt vooral voor vrouwen. De ziekte leidt onder meer tot een slechtere bloedcirculatie, infecties, problemen met de benen en een minder goed zicht.

In eerdere onderzoeken kwam wel naar voren dat dikke mensen gemiddeld iets jonger overlijden. Volgens de onderzoekers van het Erasmus MC is meer onderzoek nodig.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht