Zorg

‘Ziekenhuistarieven schimmiger dan gedacht’

De kosten van dezelfde behandeling in hetzelfde ziekenhuis kunnen maar liefst 30 procent verschillen, afhankelijk van de zorgverzekeraar van de patiënt. Dat meldt vergelijkingssite Independer vrijdag op basis van eigen onderzoek.

2016-06-01 13:16:45 ILLUSTRATIE - Een portemonnee met geld. Het CBS heeft berekend dat het leven in vergelijking met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder is geworden. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Patiënten die voor een behandeling aanspraak maken op hun eigen risico weten nu niet bij welke zorgverzekeraar ze het goedkoopst uit zijn. Independer onderzocht behandelingskosten van 25 ziekenhuizen.

Verschillen

Eerder liet de publicatie van de ziekenhuistarieven door CZ, een van de grootste zorgverzekeraars in ons land, al zien dat de kosten van een behandeling per ziekenhuis enorm kunnen verschillen. Nu blijkt de schimmigheid van deze tarieven volgens de vergelijkingssite nog groter te zijn.

Hoe het kan dat de tarieven per zorgverzekeraar in hetzelfde ziekenhuis zo verschillen is niet duidelijk. Mogelijk komt het doordat zorgverzekeraars onderhandelen over een totaalbedrag voor behandelingen en verschillende verdeelsleutels hanteren voor de kosten per behandeling.

Onvoldoende transparant

Independer concludeert ook dat veel ziekenhuizen onvoldoende transparant zijn over hun tarieven. ,,Het blijkt enorm lastig voor patiënten om tarieven van een toekomstige behandeling te achterhalen. Ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar of hebben deze gegevens niet beschikbaar. Ook zijn er ziekenhuizen die hun tarieven niet willen delen.” Tien van de 25 ondervraagde ziekenhuizen zijn volgens Independer wel transparant over de kosten.

De vergelijkingswebsite – in handen van zorgverzekeraar Achmea – roept ziekenhuizen op de afgesproken tarieven per zorgverzekeraar voor het komende jaar voor 19 november op hun website te publiceren. In ieder geval voor behandelingen tot het maximaal eigen risico van 885 euro, omdat patiënten tot aan dit bedrag zelf kosten kunnen maken. Verzekeraars moeten uiterlijk op die datum hun polissen en de zorgpremies voor het komende jaar bekendmaken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht