Voeding

Magnesium tekort leidt tot hartinfarct

Een op de vijf Nederlanders krijgt te weinig magnesium binnen doordat ze te weinig groene groente, fruit, noten, zuivel en granen eten. Daardoor lopen ze een veel hogere kans op een hartinfarct, zo blijkt uit het PREVENDonderzoek van het UMCG. Voedingsonderzoeker dr. Michel Joosten legt uit.
Magnesium tekort

We moeten meer groente en fruit eten. Foto: archief LC/DvhN

Was dit magnesium tekort nog niet bekend?

“Het is wel eerder uit onderzoeken gekomen dat veel mensen waarschijnlijk te weinig magnesium binnenkrijgen. Maar met PREVEND hebben we het kunnen koppelen aan een hogere kans op een hartziekte. De hoeveelheid magnesium in de 24-uurs urine is een directe maat voor hoeveel magnesium uit de voeding in het lichaam is opgenomen. Van de 7500 deelnemers aan PREVEND hebben er in de loop van de jaren 462 een hartziekte gekregen, en zij hadden minder magnesium in hun lichaam.”

Wat voor soort hartziekte hadden die mensen ?

“Een hartziekte waarvoor een ziekenhuisopname nodig was, dus een hartinfarct, dotterbehandeling of bypassoperatie.”

Dat komt dus door magnesiumtekort?

“Wetenschappelijk kan je alleen zeggen dat er een heel sterk verband is aangetoond. Dit verband kan niet verklaard worden door andere mineralen zoals natrium of kalium. Ook niet door roken, alcohol, overgewicht of leeftijd. Andere ziektes zoals diabetes of een hoge bloeddruk spelen ook geen rol.”

Moeten we nu magnesiumpillen gaan slikken tegen magnesiumtekort?

“Dat lijkt me niet verstandig. Het kan beter met gewone voeding. Groente, fruit, noten, zuivel en granen hebben ook andere positieve effecten op de gezondheid. Van pillen weten we niet of ze hetzelfde effect hebben als voedsel.”

Welke groente is vooral nuttig?

“Dat hangt ook van de grond af waarin de groente heeft gestaan. Groente uit Groningen kan soms meer of minder magnesium bevatten dan groente uit andere delen van het land. Het beste advies is: eet gevarieerd en onbewerkt.”

Maar dat wisten we toch al?

“Ja, maar de meeste gezondheidsadviezen gaan erover dat we ergens juist mínder van moeten eten of drinken. Het is wel leuk dat nu eens blijkt dat we ergens eigenlijk méér van moeten binnenkrijgen.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht