Zorg

Vrouwen vergelijken vaker zorgverzekeringen dan mannen

Wie zijn onze zorgvergelijkers – en waar komen ze vandaan? Pricewise zocht het uit in opdracht van BNR Nieuwsradio. Wat blijkt? Het vergelijken van zorgverzekeringen gebeurt het meest in Noord-Holland, is vooral een vrouwending én ouderen zijn de meest fanatieke zorgvergelijkers.

zorgverzekering, zorgpremie

Meeste zorgvergelijkers in Noord-Holland

Slechts 16% van alle inwoners van Nederland woont in Noord-Holland. Toch komt het grootste deel van de zorgvergelijkers uit deze provincie (23,81%). Ook in Zuid Holland (18,57%), Noord-Brabant (13,71%) en Gelderland (11,71%) worden zorgverzekeringen vaker vergeleken dan in de rest van Nederland. In Zeeland vergelijken inwoners het minst vaak: slechts 1,15% komt uit deze provincie. Ook mensen uit Flevoland (2,01%), Drenthe (2,63%), Friesland (3,14%) en Groningen (3,22%) vergelijken relatief weinig.

Vrouwen vergelijken vaker zorg

Vrouwen vergelijken vaker zorgverzekeringen dan mannen. Maar liefst 57,7% van de zorgvergelijkers is vrouw, tegenover 42,3% man. In Drenthe is het verschil het grootst: hier is 60,9% van deze vergelijkers vrouw en 39,1% man. Dit is opvallend, want bij autoverzekeringen en energiecontracten blijkt vergelijken juist meer een mannending. Maar dat zijn auto’s dan natuurlijk ook.

18-24 gebruikt zorgvergelijker minst vaak

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar vergelijken niet vaak hun zorgverzekering. Slechts 8,55% van het totaal aantal zorgvergelijkers in Nederland valt in deze leeftijdscategorie. Ook mensen van 25 tot en met 34 jaar vergelijken weinig op het gebied van zorgverzekeringen (18,81% van totaal). In Noord-Holland zijn er relatief wel veel zorgvergelijkers tussen de 25 en 34 jaar. Deze provincie haalt het gemiddelde van deze leeftijdscategorie flink omhoog. In Zeeland vergelijken relatief veel ouderen zorgverzekeringen: 24,7% van de vergelijkers is hier 65+, terwijl dit landelijk slechts 17% is. Ook de vergelijkers van 55 tot en met 64 jaar hebben in Zeeland (24%) een groter aandeel dan in de rest van Nederland.

Ouderen meest fanatieke zorgvergelijkers

Relatief wordt er door ouderen het meest gebruik gemaakt van een zorgvergelijker. Ruim een derde (36,53%) is ouder dan 55 jaar. Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Ouderen zijn ontvankelijker en maken het meest gebruik van zorg. Tegelijkertijd stappen ze niet massaal over, veelal vanwege (chronische) aandoeningen. Dat heeft onder meer te maken met de angst dat ze misschien bepaalde vergoedingen of behandelingen verspelen bij een overstap. Maar deze angst is in veel gevallen onterecht. Niet overstappen kan nadelige consequenties hebben,” benadrukt Hans. “De zorgbehoefte verandert, maar de zorgverzekering verandert niet mee. Het is dus juist belangrijk om aandachtig te kijken of de huidige zorgverzekering nog wel bij je past en of jouw zorgverzekeraar het juiste ziekenhuis of behandeling heeft gecontracteerd.”

Bijna 60% kiest voor desktop

Op welk device vergelijken Nederlanders zorgverzekeringen? 57,4% kiest voor de vertrouwde desktop, 21,9% vergelijkt op mobiel en 20,7% gaat voor de tablet. Vooral in Noord-Holland wordt opvallend veel gebruikgemaakt van de mobiele telefoon bij het vergelijken van zorgverzekeringen. 28,6% van de vergelijkingen gaat daar via mobiel. In heel Nederland is dat een kleine 22%. In Drenthe gebruikt men vaker de tablet om zorgverzekeringen te vergelijken: 23,22% kiest hier voor de tablet, ten opzichte van 18,8% landelijk.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht