Voeding

Zeven suikerklontjes in saus op barbecueworst

Barbecuesauzen bestaan voor een kwart tot een derde uit suiker. Gemiddeld zitten er zeven suikerklontjes in honderd milliliter saus, blijkt uit eigen onderzoek van voedselwaakhond foodwatch onder 42 sauzen uit vijf grote supermarkten. Het meeste suiker zit in Smooth & Smokey Barbecue Sweet van Heinz: 48,2 gram suiker per 100 ml. Dat zijn twaalf suikerklontjes. 

saus

Voedselwaakhond foodwatch vindt dat de overheid meer doet om ,,de overdaad aan suiker in producten” aan te pakken. ,,Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten, de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument”, aldus Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch.

Suiker

,,De voedingsindustrie voegt vrijwel overal veel suiker aan toe, zoals sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren. Op die manier krijgen consumenten ongemerkt veel te veel suiker binnen’’, zegt Van de Wouw. Deze verborgen suikers zijn een belangrijke oorzaak van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerde obesitasepidemie.

De met de voedingsindustrie gemaakte afspraken over minder suiker, vet en zout in producten, gaan foodwatch niet ver genoeg. ,,Sauzenfabrikanten hebben alleen beloofd het zoutgehalte terug te dringen. Maar het probleem zit in in dit geval in het suikergehalte”, aldus Van de Wouw.

Suikergehalte verlagen

Supermarktketen Albert Heijn liet begin deze maand weten nog dit jaar het suikergehalte te verlagen van honderd producten van het eigen merk.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht