Zorg

Lieve kinderen – Column ALS Mariska van Gennep

Lieve Marleen, Veerle en Hendrik. Ja ik weet het, eigenlijk horen hier ook Rien en Kor (vrienden van onze dochters) bij.

wijmei

Steun

Om met de laatste twee te beginnen, jullie steunen onze dochters en ons waar je kunt. Niet altijd zichtbaar, voor ons zeker merkbaar. Het zijn de kleine dingen die jullie doen en daar ben ik samen met Sjon jullie heel dankbaar voor, ook al zeg ik dat niet altijd als jullie er zijn.

Kanjers

Veerle, Hendrik en Marleen, jullie zijn stuk voor stuk kanjers. Jullie gaan ieder op je eigen manier met papa en zijn ziekte om. Elke dag weer. Jullie zien hem net als ik achteruit gaan. Hij kan nog lopen, maar als hij door de kamer loopt zoekt hij vaak steun bij meubelen of bij een hand van ons. Jullie steken hem deze dan ook al (bijna automatisch) toe. Dat vind ik zo fantastisch. Ik zie jullie verdriet en af en toe hoor ik jullie erover. Maar klagen, nooit.

Doen

Jullie geven hem via de sondeslang water als hij daarom vraagt en ik ben niet in de buurt, of je biedt het zelf aan. Jullie gaan met ons mee wandelen als papa en ik een rondje buiten gaan met de Elro of de “gewone” rolstoel wordt zonder morren in de auto gezet mocht dit nodig zijn. Als ik erg moe ben ’s avonds doet één van jullie de deur open voor thuiszorg die twee keer per week komt slapen.

Volwassen

Ik vind het zo fijn dat jullie met ons overleggen als je weg wilt gaan. Maakt niet uit waarheen, jullie houden altijd rekening met papa en mij. En als ik even een boodschap wil doen, staat er altijd één van jullie klaar om thuis te zijn bij paps. Als papa begint te huilen, willen jullie hem troosten en/of hem aan het lachen maken, omdat hij anders het gevoel heeft te stikken. Ook mij vangen jullie op met een knuffel als ik er doorheen zit. Jullie zijn zo veel sneller volwassen en sterker geworden dan menig ander, dat komt door de omstandigheden, dus dat is logisch hoor ik om me heen. Ik vind het echter niet vanzelfsprekend wat jullie allemaal doen en ik waardeer het enorm. Ik hou van jullie en ben heel trots om moeder te zijn van zo’n geweldig drietal. Dank jullie wel, dat we echt samen door deze tijd gaan.

Mama

Mariska van Gennep is 50 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft  de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht